Događaj povezan sa tenzijama između Teherana i Zapada: Komandosi upali na brod u Omanskom zalivu

13.04.2024. | 13:50

Komandosi su uz pomoć helikoptera upali na brod u blizini Ormuskog moreuza, prikazano je na video-snimku u koji je agencija AP imala uvid.

Zvaničnik nadležan za bezbjednost iz regije Bliskog istoka, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da je napad izvršio Iran i da je događaj povezan sa tenzijama između Teherana i Zapada.

Ovaj zvaničnik dostavio je AP-u snimak na kojem se vidi da se komandosi spuštaju iz helikoptera na gomilu kontejnera na palubi broda.

Britanska vojna služba za pomorsku bezbjednost potvrdila je da je izvršen napad na brod u Omanskom zalivu, blizu lučkog grada Fudžaira, ali nije saopšteno više detalja.

AP za sada nije u mogućnosti da provjeri autentičnost snimka, ali izgleda da umiješani helikopter pripada iranskoj Revolucionarnoj gardi, koja je u prošlosti vršila napade na druge brodove.

Pretpostavlja se da je riječ o brodu “Arijes”, koji plovi pod zastavom Portugalije, a prevozi kontejnere u saradnji sa britanskom kompanijom “Zodijak”.

Incident se dogodio u vrijeme pojačanih tenzija između Irana i Zapada, posebno nakon navodnog izraelskog napada na iranski Konzulat u Siriji.

Oznake: Brod, Iran, Komandosi, More