Bijela kuća podržala ograničavanje predsjednikovih ratnih ovlašćenja

Bijela kuća podržala je zahtjeve pojedinih članova američkog Kongresa da se ukinu dva pravna akta koja daju mogućnost predsjedniku da upotrijebi vojnu silu van granica zemlje bez odobrenja najvišeg zakonodavnog tijela SAD.

Takav zahtjev u Kongresu došao je poslije američkih napada na mete u Siriji koje je naredio predsjednik Džo Bajden, koristeći dva akta donijeta 1991. i 2002. godine.

Zahtjev za njihovo ukidanje podnijeli su zajedno i demokratski i republikanski senatori, a iz Bijele kuće je saopšteno da žele donošenje novih pravila „sa uskim i specifičnim okvirom, koja bi omogućila odbranu Amerikanaca od moguće terorističke prijetnje i završetak beskonačnih ratova“, izjavila je za američke medije portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Senatori Tim Kejn, demokrata, i republikanac Tod Jang podnijeli su 3. marta zahtjev za ukidanje ova dva pravna akta.

Prema američkom ustavu, samo Kongres može da odobri ulazak u rat, ali su ova dva akta, usvojena pred Prvi zalivski rat i poslije terorističkih napada 11. septembra u Njujorku, davala mogućnost predsjednicima da upotrijebe vojnu silu van granica zemlje, prenose agencije.

Oni su to obilato i činili u mnogim zemljama svijeta, od Avganistana, Iraka, Somalije, Sirije, Jemena…

Bajden je nedavni napad na ciljeve u Siriji opravdao „samoodbranom“, odnosno odgovorom na napade koje su izvele grupe sa podrškom Irana. Međutim, njegovo objašnjenje nije ubijedilo kongresmene, koji su zahtijevali dokaz legalnosti takvih akcija.

 

 

Ostavite komentar: