Bijela kuća negira: Potpuna laž i fikcija da smo minirali Sjeverni tok

Ronioci američke mornarice su prošlog ljeta postavili eksploziv ispod gasovoda Sjeverni tok, koji su Norvežani aktivirali tri mjeseca kasnije, objavio je na svom sajtu ugledni amrički novinar Sejmur Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, pozivajući se na obavješteni izvor.

Rojters nije mogao da provjeri izvještaj, koji je objavio američki istraživački novinar Sejmur Herš na svom blogu, u kojem se navodi umiješanost SAD u eksplozije.

„Prošlog ljeta, mornarički ronioci, koji su djelovali pod okriljem vježbe NATO-a poznate kao Baltops 22, postavili su daljinski aktivirane eksplozivne naprave koje su tri mjeseca kasnije uništile tri od četiri gasovoda Sjeverni tok“, napisao je on, prenosi RIA Novosti.

Kako navodi Rojters, Herš je u članku naveo, pozivajući se na neimenovani izvor, da je odluku o miniranju Sjevernog toka 2 donio lično američki predsjednik Džozef Bajden.

Prema njegovim riječima, Bajden je to učinio devet mjeseci nakon razgovora sa zvaničnicima administracije koji se bave nacionalnom bezbjednošću, Džejkom Salivenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, podsekretarom za politička pitanja Viktorijom Nuland i drugima.

Bijela kuća je u srijedu saopštila da je Heršov izvještaj „potpuno lažan i potpuna fikcija“.

„Ovo je potpuno lažna i potpuna fikcija“, rekla je Adrijen Votson, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće. Slično je rekao i portparol Stejt departmenta.

Moskva je, bez pružanja dokaza, u više navrata govorila da Zapad stoji iza eksplozija koje su pogodile gasovode Sjeverni tok 1 i 2 prošlog septembra – infrastrukturnih projekata vrednih više milijardi dolara koji su prenosili ruski gas u Njemačku ispod Baltičkog mora.

Zapadni zvaničnici su negirali te optužbe.

Ostavite komentar: