Bijela kuća ima jasan stav: Pred sudom ćemo braniti zahtjev za vakcinaciju

Bijela kuća je danas saopštila da će Ministarstvo pravde “snažno braniti” vladin autoritet u namjeri da promoviše svoje zahtjeve za vakcinaciju.

“Znamo da zahtjevi za vakcinaciju funkcionišu. Uvjereni smo u sposobnost vlade da promoviše zahtjeve za vakcinaciju i Ministarstvo pravde će to energično braniti na sudu”, rekla je portparka Bijele kuće za Rojters.

Bajdenova administracija je sudskom odlukom koja je donijeta u utorak blokirana u sprovođenju naredbe o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida-19 više miliona zdravstvenih radnika u SAD, što je ključni dio državne strategije za kontrolu širenja korona virusa.

Okružni sudija Teri Dauti u Monrou u državi Luizijani privremeno je blokirao nacionalne centre za zdravstvenu zaštitu (CMS) da sprovedu mandat koji im je dodijeljen sve dok sud ne bude rešio postojeće pravne sporove, prenosi Rojters.

Odluka sudije Dautija važi širom SAD osim u 10 država u kojima je CMS već spriječen da primjenjuje obaveznu vakcinaciju na osnovu ranije odluke saveznog sudije u Sent Luisu.

Sudija iz Lujizijane je utvrdio da CMS nema ovlašćenja da izda nalog za vakcinaciju više od dva miliona nevakcinisanih zdravstvenih radnika.

“Nema sumnje da je obavezna vakcinacija 10,3 miliona zdravstvenih radnika nešto što bi trebalo da bude u ingerenciji Kongresa, a ne vladine agencije”, ocijenio je sudija Dauti.

Ostavite komentar: