Bajden potpisao zakon o pomoći Ukrajini: “Učiniće Ameriku i svijet bezbjednijim”

24.04.2024. | 20:34

Predsjednik SAD Džo Bajden potpisao je danas zakon o paketu pomoći stranim saveznicima, kojim se pruža ključna vojna pomoć Ukrajini, uklanjajući posljednju pravnu prepreku za obnavljanje američkih isporuka oružja Kijevu.

“Upravo sam potpisao zakon o nacionalnoj bezbjednosti koji je prošao Predstavnički dom tokom vikenda i koji je juče odobrio Senat, koji će učiniti Ameriku i svijet bezbjednijim i nastaviti američko liderstvo u svijetu, svi to znaju”, rekao je Bajden u televizijskom obraćanju.

Prema riječima američkog predsjednika, usvojeni finansijski paket “pruža vitalnu podršku američkim partnerima kako bi mogli da brane svoj suverenitet”.

“Put ovog dokumenta do mene je trebalo da bude jednostavniji i brži, ali na kraju… radili smo zajedno i to uradili”, rekao je Bajden.

Paket pomoći, koji je Senat usvojio u utorak kasno uveče je vrijedan ukupno 95 milijardi dolara i uključuje skoro 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, 26 milijardi dolara za Izrael i 8 milijardi dolara za Indo-Pacifik.

Američki Senat je izglasao zabranu kineskoj kompaniji “Bajtdens”, u čijem vlasništvu se nalazi TikTok, da posjeduje tu društvenu mrežu, čime je pokrenuo debatu o tome da li ta zabrana krši pravo Amerikanaca na slobodu govora.

Potpisivanje paketa pomoći bilo je kulminacija višemesečnih napetih pregovora, ličnog lobiranja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i podjele republikanske stranke u Predstavničkom domu koji nastavlja da ugrožava lidersku poziciju predsjednika Predstavničkog doma Majka Džonsona.

Lukašenko: Nije samo Zelenski kriv, svi prethodni predsjednici su opljačkali Ukrajinu
Konzervativci su se protivili daljem finansiranju Kijeva od strane SAD i prijetili da će smijeniti Džonsona zbog njegovog vođenja pregovora. Konzervativci u Kongresu protivili su se dodatnoj pomoći za ono što vide kao rat bez pobjede.

Bajden je proveo mjesece lobirajući kod Džonsona za sve više pomoći Ukrajini, angažujući najviše zvaničnike administracije i direktora CIA-e Bila Bernsa.