Nakon 11 godina u zatvoru, Pistorius ponovo na slobodi: Jednostavno nije isti

24.04.2024. | 19:42

Nekadašnji paraolimpijski prvak Oscar Pistorius je u januaru pušten iz zatvora u Južnoj Africi u kojem je proveo skoro 11 godina.

Ovaj sada 37-godišnji paraolimpijac se sada, tri mjeseca nakon izlaska iz zatvora, zbog ubistva svoje djevojke Riv Stinkamp, pojavio po prvi put u javnosti.

Iako je pušten na slobodu, i dalje je pod strogom kontrolom tamošnje policije i mora se pridržavati određenih pravila, prenosi Kliks. Za razliku od ranijeg imidža, sada je u potpunosti osijedio, a takođe se dodatno i udebljao što je vidljivo na fotografijama koje su zabilježili južnoafrički mediji.

Pistorius je osuđen na zatvorsku kaznu zbog ubistva svoje djevojke Riv Stinkamp na Valentinovo 2013. godine, kada je više puta iz vatrenog oružja pucao kroz vrata kupaonice i tako je usmrtio.

Pravdao se Pistorius da je djevojku tada zamijenio za provalnika, ali nije to uvjerilo suce južnoafričkog suda, koji su ga osudili na 13 godina zatvora. Odslužio je više od polovine te kazne prije nego što je pušten na slobodu u januaru, a život izvan zatvora nije bio lak za Pistoriusa.

Otkako je oslobođen, bio je skriven na imanju svog rođaka u Pretoriji. Luksuzni posjed je smješten u ekskluzivnom predgrađu Voterklof, ima naoružane čuvare, kamere i navodno nekoliko „psa napadača“.

Tamošnja policija ga provjerava nasumično, a nije mu dozvoljeno da pije alkohol niti da se drogira. Ne može biti na društvenim mrežama, a zabranjeno mu je da kontaktira porodicu Stinkamp.

Naveo je da se bavi volonterskim radom u NG Kerk Voterklof, nizozemskoj reformiranoj crkvi gdje obavlja funkciju domara.

„Nisam ga prepoznala“, rekla je jedna od službenica u crkvi koja ga je vidjela početkom marta te dodala:

„Nikada ga ne bih prepoznala, jednostavno nije isti“.