Ambasador Rusije u SAD-u jasan: Vašington mora da skloni vojsku dalje od ruskih granica

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov pozvao je Vašington da odustane od agresivne retorike međunarodnog proširivanja i da skloni svoje vojne potencijale dalje od ruskih granica.

On je naglasio da Rusija nema gdje da se povuče, te da se NATO “prikrao” ruskim granicama i pokušava da dominira ne samo na kopnu, već i na moru i u vazduhu.

“Nećemo dozvoliti razvoj događaja koji će ugroziti nezavisnost i suverenitet Ruske Federacije”, poručio je Antonov.

Ruski ambasador podsjetio je da SAD, zajedno sa Rusijom, snose posebnu odgovornost za međunarodni mir i bezbjednost, kao što je to navedeno u Povelji UN, javio je TASS.

“Vrijeme je da se odustane od agresivne retorike proširenja u inostranstvu i da se razmisli o tome kako će buduće generacije živjeti zajedno. Kako bi se to učinilo, potrebno je da se uradi vrlo malo – da se poštuje susjed i da se sklone vojni potencijali dalje od ruskih granica”, rekao je Antonov.

Konsultacije Rusije i SAD o bezbjednosnim garancijama održane su 9. i 10. januara u Ženevi. Sastanak Savjeta NATO-Rusija zakazan je za danas u Briselu, dok će Stalni savjet OEBS-a sutra održati sastanak u Beču.

Ostavite komentar: