Žrijeb odlučio: Srbija protiv Crne Gore na Evropskom prvenstvu

18.04.2024. | 21:06

Reprezentacija Srbije saznala šta je čeka na EP krajem godine.

Ženska ruklmetna reprezentacija Srbije igraće u Grupi B Evropskog prvenstva, u kojoj su i Crna Gora, Rumunija i Češka! Prema prvim procjenama, djeluje da su srpske djevojke smještene u ravnopravnu grupu, u kojoj će nova generacija djevojaka apsolutno imati šansu da se izbori u sljedeću, “Glavnu” fazu turnira.

Kako sada stvari stoje, Srbija će u grupi u Debrecinu 29. novembra igrati protiv Crne Gore, a potom će igrati protiv Češke 1. decembra u 2. kolu i na kraju uvodne faze u 3. kolu protiv Rumunije, 3. decembra.

Evropsko prvenstvo biće odigrano od 28. novembra do 15. decembra, u organizaciji tri zemlje, Austrije, Mađarske i Švajcarske. Biće to prvi turnir koji će imati 24 tima učesnika, a aktuelni šampion je Norveška.

Utakmice će biti igrane u tri grada – Debrecinu, Beču, Insbruku i Bazelu, a u uvodnoj fazi timovi će biti podijeljeni u šest grupa, iz kojih će po dvije ekipe proći u “Glavnu rundu”. U njoj će timovi biti podijeljeni u dvije grupe, iz kojih će po dvije otići u poluifinale, a trećeplasirane će u utakmicu za peto mjesto. Pogledajte sastav svih grupa:

Utakmice “Glavne runde” biće odigrane u Debrecinu i Beču, u kojem će biti odigrana i završnica turnira – polufinale i finale, zakazano za 15. decembar u “Viner štadhale”, odnosno Bečkj gradskoj dvorani, otvorenoj 1974. godine, prenosi Mondo.

Reprezentaciju Srbije vodiće dobro poznati selektor, Slovenac Uroš Bregar, koji je prošle nedjelje produžio ugovor sa Rukometnim savezom Srbije. On sjedi na klupi Srbije od 2021. godine.

Ženska rukometna reprezentacija Srbije najveći uspjeh na evropskim prvenstvima napravila je 2012. godine, kada je nastupila u polufinalu, tada kao aktuelni vicešampion svijeta. Na prethodnim turnirima srpski tim nije imao uspjeha, jer je posljednji put igrao u “Glavnoj rundi” 2018. godine, a na prethodna dva turnira završavao je takmičenje na 13. i 15. mjestu.