Zbog silovanja u Italiji: Robinjo će morati da odsluži devet godina zatvora u Brazilu

21.03.2024. | 08:39

Nekadašnji fudbaler, reprezentativac Brazila, Robinjo moraće u Brazilu da odsluži devet godina zatvora – kaznu koja mu je izrečena u Italiji zbog silovanja.

Odluku je u srijedu, nakon dugog vijećanja i iznošenja argumenata donio sud u Brazilu.

Robinjo je pred sudom u Italiji osuđen 2017. godine za učestvovanje u grupnom silovanju koje se dogodilo 2013. godine. Žrvta je bila dvadesetdvogodišnja djevojka iz Albanije.

Robinjo živi u Brazilu koji ne izručuje svoje državljane drugim državama, a kako je moglo da se čuje tokom suđenja sa Italijom nema takve pravne odnose koji uključuju i da Brazil organizuje izvršavanje sankcija koje je izrekao italijanski sud. Navedeno je da nema osnova ni da Brazil sam sprovede suđenje jer Robinju u Italiji nije suđeno u odsustvu.

Nakon iznošenja brojnih argumenata, sud je na kraju odlučio da će Robinjo odslužiti kaznu u Brazilu. Za sada on ostaje na slobodi, dok ne istekne rok za žalbu na ovu odluku.

Robinjo je u vrijeme kada je počinio zločin igrao za Milan, a u Italiji je presuda postala pravnosnažna 2022, kada je po žalbi u drugom stepenu odlučio Vrhovni sud Italije koji je potvrdio prvostepenu i drugostepenu odluku.