Vimbldon podlegao pritisku fanova: Nakon bruke stavio Đokovića na poster turnira FOTO

19.06.2023. | 16:11

Ko kaže da Novak Đoković nije voljen u teniskom svijetu. Možda ne od svih, ali sigurno od velikog broja.

Najbolji dokaz je postupak Vimbldona koji se prema onome što je prvo uradio sigurno može svrstati u prvu grupu – među one kojima najbolji teniser svijeta svih vremena nije uvijek pri srcu. Iako je Đoković osvojio četiri posljednje titule, iako ovog ljeta ima realne šanse da se sa rekorderom Rodžerom Federerom izjednači na osam trijumfa, nije bio uvršten u zvaničan poster.

Međutim, tu je na scenu stupila ova druga grupa – fanova koji vole tenis i poštuju njegove asove. Nisu svi oni Novakovi navijači, ali svi preziru takve postupke kakve je napravio Vimbldon. Da svog jedinog šampiona u posljednjih pola decenije (turnir nije igran 2020), ignorišu prilikom promocije narednog takmičenja.

Za takav postupak londonskog gren slema zaista je teško naći bilo kakvu pristojnu riječ, a lavina kritika teniskih fanova se takvom silinom obrušila na engleske mudre glave da su morali da promijene poster, povećavši na taj način sopstvenu bruku.

Već prisutnim fotografijama Pita Samprasa, Rodžera Federera i Karlosa Alkarasa, dodat je Đoković. Federer i Sampras su izabrani jer su, uz Novaka, dvojica najuspješnijih u istoriji ovog turnira. Švajcarac ima osam pehara, Amerikanac sedam, baš kao i Srbin. Španac je najvjerovatnije odabran jer je prvi u grupi mladih lavova čije vrijeme dolazi.

Međutim, kakav god da kriterijum bio, za Đokovića je moralo da bude mjesta, makar na račun Samprasa. Jeste Amerikanac legenda Vimbldona, ali on više ne igra.

Dakle, sa koje god strane da se gleda, ko god da je odlučio da izostavi Novaka sa postera, ne zaslužuje ni da kupi kartu za ovaj turnir a kamoli da mu prisustvuje besplatno. Treba mu zabraniti da se približi stadionu.

Ali tu nije kraj, obrukali su se Englezi i kada je u pitanju ženski dio turnira. Izostavljena je Jelena Ribakina, prošlogodišnja šampionka. Vjerovatno je rezon bio da je Ribakina, iako Kazahstanka po pasošu, rođena u Moskvi, gdje i dalje živi, trijumfom izvrgla ruglu odluku Vimbldona da prije godinu dana ne dozvoli ruskim i bjeloruskim teniserima da učestvuju.

U prvoj varijanti vimbldonskog postera, izabrane su Štefi Graf, Serena Vilijems i Koko Gof. Naravno, prvije dvije su legende sa po sedam titula, a treća je vječita nada. Od Gofove propagandna mašinerija godinama pravi veliku zvijezdu budućnosti, ali to nikako da se desi. Međutim, i Ribakina je mlada, a još je osvojila već jedan gren slem, i to vimbldonski. Zato je mogla ona da bude umjesto Gofove na prvobitnom posteru.

Ali neko je u Londonu pravio poster prema svom ukusu a ne realnosti i zato je dobio žestok šamar.

Nepravda je bar malo popravljena dodavanjem Đokovića i Ribakine, ali opor ukus gluposti, diskriminacije ili ko zna čega još, nije nestao.