Vilander očekuje trofeje od Đokovića: Svjestan je da će osvojiti još nekoliko grend slemova

Trenutno semafor pokazuje 22:22 u trci između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala po broju osvojenih grend slemova. Ali velika većina teniskih stručnjaka smatra da će na kraju, kada obojica polože rekete i odu u penziju, Srbin biti rekorder po broju najvećih trofeja.

Jedan od njih je i Mats Vilander, koji objašnjava u posljednja dva mjeseca zašto Novak nije opterećen ni previše razočaran što ne igra dva mastersa u SAD. Kako to objašnjava legendarni Šveđanin, što je Đoković svježiji i zdraviji, to su mu veće šanse da osvoji neki od narednih grend slemova. A, u tome je cijela suština trenutne situacije u kojoj je srpski teniski gigant.

Kako to kaže Vilander, Novak sada igra “igru procenata”, jer zna da su što duže ostane u turu, njegove šanse da bude grend slem rekorder sve veće.

“Đoković igra igru procenata. U smislu, što zna da će mu dugovječnost omogućiti da osvoji još dva do pet grend slem trofeja. Brojke to govore: od njegovog prvog osvojenog Australijan opena do danas, godišnje osvaja između 1,3 i 1,4 grend slem pehara. Tako da, ako ostane zdrav i spreman, imaće velike šanse da uzme još nekoliko velikih trofeja u narednom periodu“, izračunao je Vilander.

I smatra Šveđanin da Novak može do titula na sva četiri najveća turnira.

“Da li će to biti na Vimbldonu, Rolan Garosu ili US openu, svejedno je, Đoković zna da ima šanse samo da ostane zdrav. A dugovječnost znači da šalje poruku rivalima: ‘Hej, momci, nisam star, osjećam se mlado’. On izgleda mladoliko i osvajaće najveće turnire dok god bude zdrav. Uzimaće bar po jedan grend slem trofej godišnje dok bude igrao. Mislim da je baš to i poruka koju nam šalje“.

Nedavno je Đoković pričao da je dok je bio mlađi bio frustriran što igra u eri Federera i Nadala, ali da mu je to kasnije pomoglo da postane igrač kakvim ga znamo.

“Mislim da savršeno razumem šta Novak govori. Nema šanse da bi on imao isti motiv, glad, ambiciju, pokretačku snagu da nije bilo Federera i Nadala. Da biste postali igrač kakav je on danas, morate svakog dana da budete motivisani da radite svom snagom na svakom treningu. Pa morate da probate da dobijete svaki meč tokom cele godine, jer to je ono što su radili Rodžer i Rafa. Mislim da je Novak dokazao ne samo da ima ambiciju da bude jedan od najboljih, nego želi da bude najveći svih vremena, a u isto vrijeme voli svoj posao i želi da se njim bavi još dugo vremena“, istakao je Mats Vilander.

Ostavite komentar: