Vidić oštro o savezu: Sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala

Bivši fudbaler i reprezentativac Srbije Nemanja Vidić oglasio se saopštenjem u kome je kritikovao rukovodstvo Fudblaskog saveza Srbije (FSS) nakon neuspjeha u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo.

“Dosta više! Imam potrebu da kažem ono što mi je na srcu i podijelim svoje razmišljanje s javnošću. Ovaj sistem je destruktivan i kratkoročan. Troši fudbalske radnike, pravi fudbalere i trenere za kratku upotrebu, postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namerama. Cijeli sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala. Dozvoljava ljudima, blago rečeno sa sumnjivim biografijama, da zarađuju ogroman novac. Sistem koji smjenjuje trenera koji se plasira na Svjetsko prvenstvo?!”, napisao je nekadašnji igrač Crvene zvezde, moskovskog Spartaka, Mančester junajteda i Intera u pismu dostavljenom medijima.

“Fudbaleri i treneri su osuđeni da sarađuju s takvim ljudima, jer su, nažalost, oni ti koji odlučuju o njihovoj sudbini. Uče djecu da je za put do uspjeha bitno ko je tvoj menadžer, a ko trener, jer kvalitet nije merilo, ni fudbalski, a ni ljudski.”

“Takav način funkcionisanja kreće od mlađih kategorija. Dok igrač dođe u prvi tim on je naučio sve suprotno od onoga što bi trebalo da mu stvara emociju i poštovanje prema dresu koji nosi (sportski i timski duh, fer plej, da najbolji igra…) Tek kada se to bude promijenilo onda će svaki igrač da se bori da igra u takvoj reprezentaciji! Što kaže naš narod: Kako siješ, tako i žanješ.”

Vidić je istakao da ovakav sistem traje već dugi niz godina.

“Kažu, uvijek su igrači i treneri krivi, što je i logično, ali ne što nisu dobri fudbaleri, već loši ljudi, neće da igraju za reprezentaciju. Nijedan trener/selektor nije valjao u posljednjih 20 godina, čak ni kada se plasira na Svjetsko prvenstvo! Ali njihov sistem je i dalje dobar! Pa iz kog sistema je izašao taj kadar? Sram vas bilo! Javljaju se uvijek poslušnici koji kritikuju posljedicu, a ne uzrok problema i tako brane predsjednika i truli sistem od koga sami imaju koristi godinama, a ne pominju ‘uspjehe’ koje je postigao predsjednik Saveza (neregularnost prvenstva, nesportski odnosi Zvezde i Partizana, samim tim podjele u društvu, produbio nepoverenje u srpski fudbal i sudijsku organizaciju, da ne pričam o ‘uspjesima reprezentacije’)”, rekao je Vidić i dodao:

“Sposobni ljudi kod nas u fudbalu su oni koji manipulišu sistemom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili! Dok se to ne promijeni – nema napretka! Baš me interesuje koji će sljedeći stručnjak da se javi da brani takav sistem”, napisao je u svom pismu Vidić.

Ostavite komentar: