Torcida: Nadležni da ispitaju cijeli slučaj, navijači izloženi torturi i nasilju

22.05.2022. | 22:18

Nakon što je fudbalski klub Hajduk u Splitu u saopštenju osudio svako nasilje o neredima na autoputu A1 kod odmorišta Desinec, saopštenjem se oglasila i Torcida u kojoj je pozvala policiju i pozvala institucije da ispitaju cio slučaj.

Klub navijača Hajduka ‘Torcida Split’ traži od hrvatskih državnih institucija da pažljivo istraže i sankcionišu „niz nezakonitih, nehumanih i netaktičnih radnji rukovodstva Građanskog fudbalskog kluba Dinamo i pripadnika hrvatske policije, koji su doveli do incidenta u kojem je više građana povrijeđen po prvi put u istoriji pucnjave“.

„Upozoravamo da je ovaj slučaj eskalacija višegodišnjeg nasilja i torture kojoj su navijači bili izloženi dugi niz godina, često zahvaljujući povezanosti korumpiranih članova ili saradnika osuđene zločinačke organizacije u fudbalu i bliskih kadrova iz policijskih struktura, tj. kao i ljudi iz ovog sistema.bar im nesvjesno pomažu“, navodi Torcida.

Klub navijača Hajduka ‘Torcida Split’ podsjetio je da je policija dužna da obezbjeđuje fudbalske utakmice, a ne da ‘pomaže njihovim organizatorima’ u sprovođenju nezakonitih, proizvoljnih i apsurdnih ograničenja pri ulasku navijača na stadion, da je dužna da prati sprovođenje zakona koji, između ostalog, predviđa da organizatori utakmica obezbijede normalan dolazak navijača na stadion na vrijeme, kao i da je hrvatska policija dužna da štiti hrvatske državljane, a ne da puca u njih, bije sve koji daju znake života, neselektivno maltretira suzavcem, šutira vezane ljude i palicama uništava njihova vozila. Ona je dužna i plaćena da postupa po zakonu, a ne kao banda, navode u Torcidi.

Torcida tvrdi da niko od upucanih građana nije povrijeđen na pumpi, već među kolonom automobila zaustavljenih na autoputu.