Svi se pitaju o čemu se radi: Neobičan objekat u uhu sudije na meču Lige šampiona

14.03.2024. | 11:28

Sudije na mečevima od najvećeg značaja nemaju pravo na grešku i vrlo često su pod lupom pa se zbog svake greške ili nekog detalja znaju pronaći u centru pažnje. To je bio slučaj i sa Dannyjem Makkeliejem, sudijom revanš susreta osmine finala Lige šampiona između Barcelone i Napolija.

Barcelona je pobijedila Napoli sa 2:1 i prošla dalje, ali meč je obilježila i pogreška Makkelieja iz drugog poluvremena kada nakon duela Cubarsija i Osimhena nije dosuđen penal za italijanskog predstavnika.

Nakon utakmice i sam Holanđanin završio je u središtu male misterije, zbog prisutnosti čudnog predmeta u njegovom desnom uhu, dok je u lijevom bila klasična slušalica koja je služila za komunikaciju s ostalim članovima sudijskog tima i VAR sobe.

Bivši španski sudija Mateu Lahoz bio je taj koji je primijetio da postoji nešto čudno u Makkeliejevom ponašanju na terenu.

Posebno se to odnosilo na situacije koje su zahtijevale interakciju s ostatkom sudijskog tima i u razgovara sa igračima na terenu.

Prvi put se to desilo nakon pola sata u prvom poluvremenu, a onda se ponovilo početkom drugog poluvremena kada je Politano pao nekoliko centimetara od linijskog suca, nakon što ga je očito dodirnuo protivnik.

Kod druge situacije 41-godišnji holandski sudija je vrlo kasno dosudio faul, a svoju odluku uopšte nije objasnio igračima koji su protestovali.

U tom je trenutku Lahoz koji je komentarisao meč za jednu špansku televiziju je signalizirao da se događa nešto nenormalno te su kamere uspjele snimiti neobičan objekt zaglavljen u Makkelijevom desnom uhu, najvjerojatnije uređaj za bežičnu komunikaciju.

Makkelie je vrlo iskusan sudija na najvećem nivou i do sada nikada nije otkriveno da ima problema sa sluhom u slučaju da neko pomisli da je nosio slušni aparat.

Lahoz je stoga zatražio od UEFA-e da interveniše i objasni kako je moguće da sudac izađe na teren s oba uha prekrivena uređajima koji ograničavaju njegovu sposobnost komunikacije.

“Sudac utakmice ne može suditi dok je gluh na terenu. Izgubio je mnogo vremena za davanje žutih kartona ili indikacija ekipama. Nikad ranije nisam vidio ovako nešto. To je nešto što bi UEFA trebala objasniti”, poručio je Lahoz.