“Bomba” iz FSS: Piksi ostaje selektor do 2026. godine i Mundijala u Americi

14.03.2024. | 11:02

Sleketor Dragan Stojković Piksi (59) potpisaće novi ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije.

On će trajati do kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, navodi Informer.

Turbulentno je bilo ovih dana u Fudbalskom savezu Srbije. “Orlovima” predstoje utakmice sa Rusijom u Moskvi 21. marta i četiri dana kasnije sa Kiprom, takođe u gostima. Uz pozive igračima, otkazivanja i sve propratne obaveze, čelni ljudi Saveza posvetili su se i pregovorima sa selektorom Stojkovićem u vezi sa nastavkom saradnje.

Na kraju je postignut dogovor – Piksi će dobiti novi ugovor koji će trajati do kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Prema riječima našeg izvora, potpisaće najkasnije do prijateljske utakmice sa Rusijom.

Poznato je da je Piksi do sada zarađivao 1,2 miliona evra po sezoni, a uz to je imao i bogate premije,  Pretpostavka je da će mu novi ugovor biti i finansijski pobošljan. Stojković je reprezentaciju preuzeo u martu 2021. godine i ta prva godina bila je ubjedljivo najbolja u njegovom dosadašnjem mandatu. Na superioran način izborio je direktno učešće na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine i to tako što je u posljednjem kolu pobijedio Portugal u sred Lisabona (2:1). U Kataru se nije proslavio, reprezentacija je osvojila samo jedan bod, a više se pričalo o rasulu u svlačionici, nego u fudbalu.

Piksi je nastavio da vodi državni tim i, na ne tako impresivan način, izborio je i plasman na Evropsko prvenstvo, na kojem će “orlovi” ovog ljeta odmeriti snage sa Engleskom, Danskom i Slovenijom.

Kada je izborio plasman an EURO, Stojković se dotakao svog statusa i naglasio je da bi mogao da počne da pregovara sa drugima.

– Nije potrebno niko da brine što se tiče mog statusa u reprezentaciji, biću selektor, nastavljam da radim svoj posao i vjerujem da ću Srbiju voditi na Evropskom prvenstvu. Ja sam od prvog januara slobodan agent, mogu da pregovaram i razgovaram, to mi FIFA pravila dozovljavaju – rekao je tada Piksi.

Onog momenta kad potpiše novi ugovor, neće moći da pregovara sa drugima, imaće riješen status, a i Srbija će biti mirna do ljeta 2026. godine. Piksi je postao prvi selektor koji je vezao dva velika takmičenja, a sada će dobiti priliku da taj rekord i poveća. Plasman na naredno Svetsko prvenstvo svakako u SAD, Kanadi i Meksiku svakako će mu biti veliki izazov.

Oznake: Piski, Selektor, Srbija