Srpski as skinuo Federera sa trona: Đoković postavio još jedan rekord FOTO

08.07.2021. | 15:57

Novak Đoković nastavlja da piše istoriju svakim novim turnirom i svakom novom pobjedom. Sada je trijumfom nad Martonom Fučovičem u četvrtfinalu Vimbldona deseti put u karijeri uspio da u jednoj sezoni odigra tri polufinala grend slemova.

Novak je u Australiji preko Danila Medvedeva došao do titule, dok je na Rolan Garosu savladao Rafaela Nadala u polufinalu i Stefanosa Cicipasa u finalu.

Sada je pobjedom nad Fučovičem uspio da obori rekord Rodžera Federera! Legendarni Švajcarac je devet puta u karijeri uspio da dođe do tri polufinala grend slema u sezoni, ali mu je to posljednji put pošlo za rukom davne 2014. godine.

Što se Novaka tiče 2007. je prvi put dostigao ovaj nivo konstantnosti, to je uradio i 2008. a onda je čekao do 2011. da ponovi uspjeh i da bude na tri polufinala grend slema u takmičarskoj godini.

Sve do 2016. godine je držao ovaj nevjerovatan nivo tenisa, a onda u 2017. i 2018. godini nije uspio da se na tri grend slema dokopa polufinala. Zatim 2019. je opet to uspio, a prošle sezone nije bilo Vimbldona, a na US Openu je diskvalifikovan u četvrtom kolu kada je u meču sa Pablom Karenjom Bustom pogodio pomoćnog sudiju lopticom.

Sada je opet to uspio i jasno je da niko ne može da ponovo ovakav uspjeh. Od aktivnih igrača Rafael Nadal je šest puta uspijevao da uradi ovo, a Endi Marej četiri puta. Ipak oni su daleko od forme koja može da im omogući da na tri najveća turnira u godini stignu tako daleko.

Tako da ćemo morati da čekamo decenijama da neko potencijalno obori ovaj rekord. Nova generacija koja dolazi za sada ne uspijeva ni u jednoj sezoni da napravi ovakav uspjeh, a Rafa, Rodžer i Endi polako posustaju.