Srbin ne zaboravlja: Kirjos me podržao kad je bilo najteže, zahvalan sam mu na tome

Cijeli teniski svijet podigao se na noge poslije meča Nika Kirjosa sa Stefanosom Cicipasom – svako ima svoje mišljenje o onome što se dešavalo na meču i poslije njega, a ocjene se kreću od “sramota” do “to je fenomenalno za tenis”.

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković rekao je svoje mišljenje o tome.

“Podijeljena su mišljenja oko toga. Ima onih koji kažu da je dobro sve što privlači pažnju, ali ne mogu da se složim sa tim u potpunosti. Postoje sportske vrijednosti i ponašanje koje svi mi kao njihove kolege želimo da vidimo na terenu. I ja sam diskvalifikovan kada sam udario lopticom sudiju prije dvije godine, i ne mogu da pričam sa stanovišta nekog kome se nikada ništa nije loše desilo na terenu, i ko nikada nije slomio reket na meču – naprotiv. Mnogo puta sam se i ja loše i nesportski ponašao na terenu i u smislu izliva emocija, ali sam se uvijek trudio da imam sportsko ponašanje i poštovanje prema protivniku“, počeo je Đoković izlaganje i nastavio:

“Ipak, postoje igrači koji se postave na način da malo više isprovociraju protivnika i koji te iritiraju na terenu – ili prema kojima jednostavno ne osjećaš to. Ovo je individualni sport, svi smo mi drugačiji, i relativno je šta je dobro – a šta nije, jer postoje različite perspektive sagledavanja toga šta se desilo”.

Posebno se Novak osvrnuo na kraj drugog seta, kada je Cicipas poslao loptu u gledalište.

“Ono što se meni desilo na US openu se umalo desilo Cicipasu. Imao je sreće da nije nikoga pogodio direktno u publici, iako se loptica odbila o zid i onda udarila nekog u publici – jer ju je udario poprilično jako. Imao sam tu situaciju u prošlosti – i znam koliko je to frustrirajuće na terenu. S druge strane, i ja se stidim i pokajem kada napravim takvu grešku – i izvinim se teniskom svijetu jer znam da takvo ponašanje nije primereno. Nadam se da i Cicipas shvata da je to greška i da je imao puno sreće – rizikujući da je bio u situaciji da nekoga povrijedi i bude diskvalifikovan sa meča”.

Naravno, tema je i ponašanje Nika Kirjosa, za kojeg Cicipas tvrdi da ga je isprovocirao, i koji je standarno ušao u ne uvijek pristojnu komunikaciju sa sudijama.

“Sa Kirjosom se često viđaju takve situacije na terenu. Uvijek je i zabavno, a sa druge strane – možda i ne toliko za njegovog protivnika. Činjenica je da je to on i da li se nekome svideo ili ne, donosi dosta pažnje tenisu. Vidim da je dobro to što privlači neku grupu mladih ljudi koji ga prate, vole i dopada im se što je drugačiji i što tako igra – i mislim da to nije loše za naš sport. Možda su u nekim situacijama njegovi komentari na terenu i van njega diskutabilni, ali to je autentičan Kirijos – i ja to poštujem. Iako je godinama govorio loše stvari o meni, opet je stao uz mene u Australiji – i kada mi je bilo najteže, bio je jedan od rijetkih koji je u javnosti govorio u moju korist i podržao me – i zahvalan sam mu na tome“, zaključio je Novak, prenosi Sport klub.

Ostavite komentar: