Srbin dominira! Novak Đoković peti put najbolji sportista Evrope FOTO

26.12.2023. | 13:36

Najbolji teniser svijeta Srbin Novak Đoković peti put u karijeri proglašen je za najboljeg sportistu Evrope u tradicionalnom izboru Novinskih agencija.


Izbor je po 66. put organizovala Poljska nacionalna agencija (PAP), a Srbiju je kao i svih prethodnih godina predstavljao Tanjug. Đoković je ukupno dobio 178 poena. Srpski teniser je ovo priznanje dobio 2011, 2015, 2018. i 2021. godine, piše Sportal.

Novak Đoković je ove godine osvojio sedam trofeja, od čega tri grend slema (Australijan open, Rolan Garos i US open) i Završni masters u Torinu. On je osmi put u karijeri sezonu završio na prvom mjestu ATP liste.

Drugo mjesto u izboru za najboljeg sportistu Evrope pripalo je svjetskom šampionu u Formuli 1 Holanđaninu Maksu Ferstapenu (150 poena), a treća pozicija je pripala švedskom atletičaru Armandu Duplantisu, koji je osvojio 86 bodova.

Na četvrtoj poziciji je napadač Mančester Sitija i norveški fudbalski reprezentativac Erlind Haland sa 80 poena.

Peto mjesto pripalo je košarkašu Denvera i srpskom reprezentativcu Nikoli Jokiću sa 74 boda. Jokić je prošle sezone sa Denverom osvojio šampionsku titulu u NBA ligi i proglašen je za najkorisnijeg (MVP) velikog finala.

U Top 10 još su poljska teniserka Iga Švjontek (72), norveški bijatlonac Johanes Tinjes Bu (51), holandska atletičarka Femke Bol (49), švajcarski skijaš Marko Odermat (44) i danski biciklista Jonas Vingegor (40).