Šef SP-a u Kataru prvi put priznao: Poginule su stotine radnika, ne znam tačan broj

29.11.2022. | 19:52

Šef katarskog Svjetskog prvenstva Hasan Al-Tavadi prvi put je potvrdio da je stotine radnika migranata poginulo tokom građevinskih radova u vezi sa prvenstvom.

Riječ je, kako je rekao, o 400 do 500 radnika, što je neuporedivo veća cifra od one koju su ranije naveli katarski zvaničnici.

U intervjuu sa Pirsom Morganom koji je emitovan na TalkTV u ponedjeljak, Al-Thavadi je upitan o broju smrtnih slučajeva radnika migranata kao rezultat rada u vezi sa svjetskim prvenstvom i rekao:

“Procjena je oko 400, između 400 i 500. Nemam tačan broj, to je nešto o čemu se razgovaralo. I jedna smrt je previše, to je tako”, rekao je on.

“Mislim da se svake godine poboljšavaju zdravstveni i bezbjednosni standardi na gradilištima, barem na našim gradilištima, gradilištima Svjetskog prvenstva, onima za koje smo mi odgovorni. Apsolutno”, rekao je on.

Ranije u novembru, jedan vladin zvaničnik rekao je za “CNN” da je bilo tri smrtna slučaja u vezi sa radom na stadionima Svjetskog prvenstva i 37 smrtnih slučajeva koji nisu povezani sa radom na samim gradilištima stadiona.

Ove brojke je ponovio i portparol katarskog Vrhovnog komiteta za isporuku i sukcesiju.

Prošle godine “Guardian” je objavio cifru od 6.500 mrtvih radnika

“Guardian” je, međutim, prošle godine izvijestio da je 6.500 radnika migranata iz južne Azije umrlo u Kataru od kada je toj zemlji dodijeljeno Svjetsko prvenstvo 2010. i da je većina mrtvih radnika bila uključena u opasan posao za niske plate, često na ekstremnim vrućinama.

Ali taj izvještaj nije povezao svih 6.500 smrtnih slučajeva sa infrastrukturnim projektima Svjetskog prvenstva.

Prošle godine, Al-Thavadi je osporio tu cifru i rekao za “CNN” da je cifra “Guardiana” senzacionalistički i obmanjujući naslov i da izvještaju nedostaje kontekst.

U međuvremenu, zvaničnik katarske vlade rekao je za “CNN” prošlog mjeseca da se broj od 6.500 smrtnih slučajeva koji se pripisuje Svjetskom prvenstvu zapravo odnosi na sve smrtne slučajeve stranih radnika u zemlji u periodu od 10 godina.

“Ovo nije tačno i zanemaruje sve druge uzroke smrti, uključujući bolest, starost i saobraćajne nesreće. Takođe ne prepoznaje da je samo 20% stranih radnika u Kataru zaposleno na gradilištima”, rekao je.

Otkako je Katar dobio Svjetsko prvenstvo 2010. godine, mnogi radnici migranti su se suočili sa kašnjenjem ili neisplaćenim platama, prinudnim radom, dugim satima na visokim temperaturama i drugim problemima.

Oznake: Katar, Radnici