Samuraji pobijedili i Španiju, Nijemci završili takmičenje na Mundijalu

01.12.2022. | 22:09

Počelo je iznenađenjem i završilo se iznenađenjem. Fudbalske reprezentacije Japana i Španije osvojile su prva dva mjesta u E grupi Svjetskog prvenstva i plasirale se u nokaut fazu Mundijala u Kataru. Ispale su Njemačka i Kostarika!

Uoči trećeg kola Njemačka je bila posljednja na tabeli sa samo jednim osvojenim bodom, nakon što je doživjela senzacionalan poraz od Japana (1:1) i osvojila bod u derbiju sa Španijom (1:1).

Međutim, u odlučujućem meču opradala je ulogu favorita i pobijedila Kostariku, ali je zakazala Španija protiv Japana, pa je konačan redosljed sljedeći: 1. Japan sa šest bodova, 2. Španija sa četiri, dok je treća Njemačka takođe sa četiri ali lošijom gol razlikom, dok je kostarika posljednja četvrta sa tri boda.

Japan će kao prvi u E grupi u osmini finala igrati protiv drugog iz F grupe a to je Hrvatska, dok će Španija kao druga igrati protiv prvog iz F grupe – Maroka.

Ali krenimo redom…

Njemačka je na stadionu Al Bajt u Dohi u izuzetno uzbudljivom meču pobedila Kostariku sa 4:2.

Vodeći gol za selekciju Hansija Flika postigao je Serž Gnabri u desetom minutu udarcem glavom nakon duge lopte Davida Rauma – 1:0.

Panceri su bili mnogo bolji u tom periodu igre, ali su Kostarikanci zapretili u finišu prvog poluvremena preko Fulera, kada je dobro reagovao kapiten i slavljenik na golu Manuel Nojer (postao rekorder među golmanima sa najviše utakmica na SP).

Bila je to najava čudesnog drugog poluvremenu. Najpre je Kostarika izjednačila preko Jelcina Tehede u 58. minutu da bi Nemci u narednih desetak minuta čak tri puta pogodili stativu, ali umesto da oni postignu gol Kostarika neočekivano dolazi do vođstva preko Selsa Borhesa – 1:2.

Nijemci su Nijemci i samo tri minuta kasnije uzvraćaju, Kai Haverc pogađa za 2:2. u 76. minutu Zlatna rezerva pancera Filkrug bio je u velikoj šansi, ali je Kejlor Navas sjajnom intervencijom ovog puta sačuvao mrežu.

Ipak, do kraja meča Nijemci dolaze do zaslužene pobjede novim golom Kai Haverca u 85. i Niklasa Filkruga u 90. minutu.

Meč između Njemačke i Kostarike ušao je u istoriju i kao prvi na Svjetskim prvenstvima na kome su pravdu dijelile žene. Glavni arbitar bila je Francuskinja Stefani Frapar.

Činilo se da će Španije takođe opravdati ulogu favorita protiv Japana, ali nije bilo tako…

Povela je golom Alvara Morate u 12. minut i tim rezultatom otišlo se na odmor.

Španija je bila bolja u prvih 45 minuta, ali kao što je nedavno i Nemačka vodila protiv Japana i doživjela poraz u nastavku, uslijedio je sličan scenario.

Za samo tri minuta Samuraji potpuno preokreću rezultat. U 48. minutu gol postiže rezervni igrač Ricu Doen, da bi tri minuta kasnije započeo akciju iz koje je Tanaka zatresao mrežu Španaca. Ostala je dilema da li je asistent Mitoma uspeo da doda lopta pre nego što je ona izašla iz igre. Usledila je VAR provera, koja je konstatovala da lopta nie prešla punim obimom i usledilo je veliko slavlje među navijačima Japana- 1:2!

Taj gol i preokret kao da su potpuno šokirali Špance, koji su do kraja meča pokušavali da dođu bar do izjednačenja, ali nisu uspeli…

Da li je u pitanju bila kalkulacija Crvene furije i biranje protivnika, tek Japan je senzacionalni pobjednik grupe!