Prva kockica u mozaiku: 16 godina od prve ATP titule Đokovića

23.07.2022. | 12:18

Imao je 19 godina i 32 dana kada smo i zvanično počeli da sanjamo velike snove.

Prije tačno 16 godina, Novak Đoković osvojio je prvu ATP titulu u karijeri – u finalu turnira u Amersfortu pobijedio je Čileanca Nikolasa Masua rezultatom 7:6 (7-5), 6:4.

U gradu u kojem je rođen čuveni Pit Mondrijan, jedan od rodonačelnika apstraktne umjetnosti, i Đoković je počeo da stvara svoje grandiozno djelo na koje još nije udario posljednji trzaj četke.

Pre Masua, pobijedio je Pašanskog, Ziba, Žiskela, Koriju i na kraju Masua, nekada devetog na svijetu, prenosi Sportklub.

Prva kockica u mozaiku je postavljena – Đoković je dosad ukupno ugravirao 88, od toga 21 onu najvrijedniju.

U gradu starom više od 750 godina u provinciji Utreht, sada se igra samo čelendžer, ali Amersfort je postao i ostao jedna od nezaobilaznih odrednica za svakog ovdašnjeg teniskog zaljubljenika.

Do kraja sezone pao je i Mec, dogodine i mastersi (Majami i Montreal, 2008. prvi slem (Melburn), i bajka otad traje.

„Igrao je protiv mene kao protiv sebi ravnog. Već je i prije toga bio dobar, ali poslije ovog meča njegov potencijal je bio jasan. Tada sam bio siguran da će biti top pet igrač svijeta. Imao je sve – potrebne vještine i pobjednički mentalitet“, rekao je sjećajući se tog finala Nikolas Masu.

„Bila je ovo nevjerovatna nedjelja za mene. Uvijek ću pamtiti ovaj duel u Amersfortu“, kazao je Novak Đoković, igrač koji će potom osvojiti 21 grend slem titulu.