Povučeno njeno odlikovanje: Crnogorska atletičarka trpi posljedice zbog svoje izjave

31.01.2024. | 09:15

Marija Vuković, crnogorska atletičarka, već uveliko trpi posljedice svoje nepromišljene izjave, a sada je dobila novi udarac.

Vuković je za dvoglavlog orla koji je ponikao iz grba Crnojevića i nekadašnje Srpske despotovine rekla da je „kokoška na zastavi“.

Atletičarka se je odmah izvinila zbog uvrede simbola države, ali će posljedice trpiti još dugo jer je prijedlog za bude proglašena za najbolju sportistkinju Cetinja sada povučen.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković vratio je komisiji na ponovo odlučivanje nakon što je ona predložena za najboljeg sportistu u 2023. godini.

Zahtjev za ponovo odlučivanje je pokrenut nakon „njene neprimjerene izjave o državnom simbolu Crne Gore“.

“Uzimajući u obzir da je sportista godine reprezent grada, koji svojim radom i ponašanjem treba da bude primer našim sugrađanima, posebno najmlađim, pored sportskih rezultata i dostignuća, mora poštovati grad, državu, našu zastavu, grb i himnu i u javnosti biti primjer takvog odnosa. Polazeći od navedenog, svjedoci smo da je jedan od Odlukom nadležne Komisije izabranih dobitnika navedene nagrade prethodnih dana putem sredstava javnog informisanja iznio grubo negativnu formulaciju u odnosu na simbole naše države, te stoga vraćam Odluku o izboru najboljeg sportiste godine Komisiji na ponovo odlučivanje. Komisija za dodjelu godišnjih priznanja iz oblasti sporta zasjedaće ponovo i donijeti novu Odluku”, navodi se u obrazloženju Đuraškovića, prenosi Nova S.

Oznake: Izjava, Zastava