Počinje nova sezona Evrolige: Zvezda i Partizan nišane plej-of

05.10.2023. | 07:06

Čast da otvore novu sezonu Evrolige imaće košarkaši Crvene zvezde koji će večeras od 19 časova ugostiti Asvel. Biće to prva utakmica novog ciklusa elitnog evropskog takmičenja, a odmah za njima od 20.05 kreću košarkaši Partizana, koji gostuju kod Makabi Tel Aviva.

“Crveno-bijeli” se vraćaju u “Arenu” nakon nekoliko sezona i povremenih nastupa, a očekivanja armije navijača su izuzetno velika. Svoj optimizam grade na činjenici da je tokom ljeta ekipa totalno renovirana kada je stiglo mnoštvo kvalitetnih igrača sposobnih da napadnu nastup na top 8. Plasman u najmanje plej-in ove sezone nameće se kao imperativ i sve ispod toga bio bi fijasko, dok je želja da se nađu među šest najboljih ekipa na tabeli. Pojedinci koji su došli imaju iskustvo igranja na visokom nivou i u ubitačnom ritmu, kao i iskustvo osvajanja titula. Definitivno ekipa na papiru djeluje kao najjača u istoriji, a da li će ostvariti istorijske rezultate ostaje da vidimo. Zvezda je sezonu otvorila u Laktašima pobjedom protiv Igokee, dok joj sada dolazi ekipa koju je nadigrala pet puta u osam mečeva koje su igrali od 2019. godine pa na ovamo. Francuski tim stiže u lošem raspoloženju, jer je upisao drugi poraz u dosadašnjih pet kola domaćeg prvenstva. Želja im je da se iskupe, ali ih čeka grotlo najveće dvorane na Balkanu.
– U Evroligi imamo želju da napravimo iskorak u odnosu na prethodne sezone. Delovalo je da nam uvek malo nedostaje da u dve-tri utakmice slomimo rivala i preokrenemo tok dešavanja u svoju korist. Sad imamo širinu u igračkom kadru, kvalitet i verujem da ćemo uz dobar rad i stavljanjem svojih kvaliteta napraviti taj potrebni korak ka plej-ofu – istakao je Luka Mitrović.
Najveći rival Zvezde kreće odmah za njima, a prva stanica je Izrael. Ambicije ekipe i navijača definitivno su veće nego prošle sezone, kada im je u majstorici četvrtfinala protiv Real Madrida za dlaku izmakao nastup na Fajnal foru. Svi vjeruju u najboljeg trenera Evrope slobodno možemo reći svih vremena Željka Obradovića, koji će pokušati da napravi korak dalje. Tokom ljeta nije mnogo mijenjao ekipu. Otišli su Jam Madar, Dante Egzum, Matijas Lesor i Joanis Papapetru, a stigli su Ognjen Jaramaz, Pi Džej Doužer, Frenk Kaminski i Mateuš Ponitka, dok je uprava u potrazi za još jednim igračem. Sistem igre postoji i novajlije su se brzo privikle. Partizan je prošle sezone pokazao kandže i sada bi želio ponovo da napadne trofej koji je osvojio 1992. godine, a sigurno je da se Obradović nije vratio u svoj klub da bi ga vodio čisto reda radi, piše Glas Srpske.
Vječite rivale kladionice vide u borbi za mjesto u plej-ofu, a kada su u pitanju favoriti za osvajanje trofeja, Partizan je smješten na deveto, a Zvezda na 11. mjesto. Prvi evroligaški vječiti derbi ove sezone biće odigran 26. oktobra, kada će Partizan biti domaćin, a drugi 4. januara.
– Znamo šta nas očekuje. Ovo mi je treća sezone i želim da budem bolji i kao lider i kao kapiten. Znamo šta nas očekuje u Tel Avivu, puna dvorana i ekipa koja je veoma dobra na domaćem parketu, ali sigurno je da smo ekipa koja se ne predaje – rekao je Kevin Panter, kapiten Partizana.
Kao glavni favorit kotira aktuelni šampion Real Madrid, koji je napravio samo jednu izmjenu u timu i to vratio Fakunda Kampaca koji je dobar dio prošle sezone odigrao u Crvenoj zvezdi. Barselona je najavila drastično smanjenje budžeta, ali je u praksi dovela ne baš jeftine Vilija Ernangomeza, Džabarija Parkera, Džoela Paru i Darija Brizuelu. Promijenjen je trener i umjesto Šarunasa Jasikevičijusa na kupu je sjeo Rožer Grimau. Pare nije štedio superbogati Monako, koji je prošle godine bio učesnik F4, što želi i sada da napravi, a transfer bomba bio je NBA Ol star igrač Kemba Voker.
Anadolu Efes ostao je bez udarne igle Vasilija Micića, kao i trenera Ergina Atamana, ali se može očekivati da novi strateg Emre Džan dobro ukomponuje ekipu, jer su tu Darijus Tompson, Šejn Larkin i Vil Klajburn. Ataman je otišao u Panatinaikos koji traži izlazak iz krize. Tokom ljeta stiglo je 11 igrača, a veliki šamar lupio im je Olimpijakos ubjedljivom pobjedom u Superkupu Grčke. Atinski “crveno-bijeli” su ostali bez napadačkog dvojca Kostasa Slukasa i Aleksandra Saše Vezenkova. Plasman u plej-of ne bi trebalo da bude pod znakom pitanja dok će se boriti za F4. Milansku Olimpiju izabrao je Nikola Mirotić kao svoj klub nakon neslavnog rastanka sa Barselonom. Italijani predvođeni trenerom Etoreom Mesinom djeluju kao ozbiljan kandidat za titulu, a pored Mirotića tu su još Nikolo Meli, Johanes Vojtman, Kajl Hajns, Kevin Pangos…
Evroliga je ranije odlučila da od ove sezone uvede novi format takmičenja, plej-in, kao u NBA ligi. Plasman u plej-of na kraju ligaškog dijela sezone izboriće timovi od prvog do šestog mjesta, a sedmoplasirana i osmoplasirana ekipa igraće jednu utakmicu i pobjednik će ići direktno u plej-of. Poražena ekipa iz tog duela igraće protiv pobjednika ekipa koje su zauzele deveto i deseto mjesto. Ligaški dio trajaće do 12. aprila 2024. godine, a plej-in bi trebalo da bude odigran 16. i 19. aprila. Plej-of će početi 23. aprila, dok je Fajnal for na programu od 24. do 26. maja u Berlinu.
Čelnici Evrolige uveli su obavezan razgovor kapitena timova i sudija na terenu, gdje će se detaljno proći kroz obavezne aspekte. U ovoj sezoni treneri će imati na raspolaganju dva čelendža umjesto dosadašnjeg jednog. Prvi čelendž treneri će morati da upotrijebe u prvih 38 minuta igre, a ukoliko ga ne upotrijebe do tada, u posljednja dva minuta imaće pravo na jedan čelendž. Trener će moći da traži čelendž da bi bila preispitana situacija da li je igrač fauliran prilikom šuta i na koliko sat treba da se vrati. Samoinicijativno sudije će moći da pregledaju ove situacije samo u posljednja dva minuta utakmice, kao i u produžetku, kako igra ne bi gubila na ritmu.
Trinkijeri: Crno-bijeli su slabiji
Bivši trener Partizana Andrea Trinkijeri ocijenio je da crno-bijeli ove sezone imaju slabiji tim od prošle, prije svega jer nije našao adekvatnu zamjenu za Matijasa Lesora.
– Partizan izgleda slabije nego prošle sezone, prije svega jer je ostao bez nezamjenljivog igrača kakav je Matijas Lesor. Možda je čak i Dante Eksum nezamjenljiv, ali Pi Džej Doužer je sve bolji iz utakmice u utakmicu. Dodali su u ekipu visokog centra kakav je Frenk Kaminski, ali i dalje im nedostaje atletski snažan košarkaš kakav je Lesor – rekao je Trinkijeri o klubu čiji je trener bio od 2018. do 2020. godine.
Rekorder Hajns
Američki košarkaš i član Olimpije iz Milana Kajl Hajns izjednačiće u petak rekord po broju utakmica u Evroligi, jer će na vječnoj listi stići Pauliusa Jankunasa, koji ima 392 meča u elitnom takmičenju. Hajns (37) je do sad odigrao 391 utakmicu u Evroligi, kao član Olimpijakosa, moskovskog CSKA i Olimpije. Čak četiri puta je osvajao trofej u Evoligi, po dva puta sa Olimpijakosom i CSKA. Amerikanac će usamljeni rekorder po broju utakmica u Evroligi postati 12. oktobra, kad će u Milanu Olimpija ugostiti Makabi. Jankunas je 18 sezona bio član Žalgirisa, a jednu je igrao za moskovski Himki.
Parovi prvog kola, večeras: Crvena zvezda – Asvel (19), Makabi – Partizan (20.05), Barselona – Anadolu Efes (20.30), Bajern – Alba (20.30), Virtus – Žalgiris (20.30). Sutra: Fenerbahče – Olimpija Milano (19.45), Panatinikos – Olimpijakos (20.15), Baskonija – Real Madrid (20.30), Valensija – Monako (20.30).
Sastavi
Alb
Bekovi: Sterling Braun, Gabriele Prosida, Mateo Spanjolo, Malte Delou, Anton Nufer, Markus Erikson, Jonas Matisel, Met Tomas, Žiga Samar, krila: Dorian Grozbar, Jani Vecel, Tim Šnajder, Luj Olinde, Amon Dorise, Elias Rapikve, Džastin Bin, centri: Linus Ruf, Krešimir Nikić, Kalfa Kumađe, Johanes Timan. TRENER: Israel Gonzales
Anadolu Efes
Bekovi: Šejn Larkin, Elajdža Brajant, Rodrig Buboa, Melih Tunka, Erten Gazi, Darius Tompson, Jusus Holac, krila: Vil Klajburn, Burak Jildizli, Erčan Osmani, Derek Vilis, Erkan Jilmaz, centri: Ante Žižić, Tibor Plajs, Tajrik Džouns, Efe Demirel. TRENER: Erdem Džan
Monako
Bekovi: Eli Okobo, Džordan Lojd, Kemba Voker, Teri Tarpej, Jakuba Kvatara, Metju Strazel, Majk Džejms. Krila: Džaron Blosomgejm, Džon Braun, Alfa Dialo. Centri: Piter Korneli, Mamadu Žaite, Donatas Motijunas, Donta Hol. TRENER: Saša Obradović
Baskonija
Bekovi: Markus Hauard, Nikolo Manion, Kodi Miler-Mekintajer. Krila: Sander Rajeste, Pavel Savkov, Tadas Sedekerskis, Vanja Marinković, Danijel Diaz, Nikos Rogavopulos, Pape Sou. Centri: Kalifa Diop, Maik Kotsar, Metju Kostelo, Čima Moneke. Trener: Đoan Penjaroja.
Crvena zvezda
Bekovi: Miloš Teodosić, Branko Lazić, Šabaz Nejpir, Nemanja Nedović, Jago dos Santos. Krila: Stefan Lazarević, Adam Hanga, Dejan Davidovac, Dalibor Ilić, Rokas Giedraitis. Centri: Luka Mitrović, Marko Simonović, Majk Tobi, Džoel Bolomboj, Ognjen Kuzmić. TRENER: Duško Ivanović
Milano
Bekovi: Maodo Lo, Kevin Pangos, Đordano Bortolani, Stefano Tonut, Bili Beron, Dijego Flakadori, Devon Hol. Krila: Nikolo Meli, Điampaolo Riči, Đuđlielmo Karuso, Ševon Šilds, Nikola Mirotić, Johanes Vojtman. Centri: Aleks Pojtres, Ismael Kamagate, Kajl Hajns. TRENER: Etore Mesina.
Barselona
Bekovi: Rokas Jokubaitis, Dario Brizuela, Nikolas Laprovitola, Aleks Abrines, Tomaš Satoranski, Mihael Kaisedo. Krila: Serhi Martinez, Džabari Parker, Džoel Para, Nikola Kalinić, Oriol Pauli. Centri: Vili Ernangomes, Jan Veseli, Džejms Naži, Oskar da Silva. TRENER: Rožer Grimau.
Bajern
Bekovi: Nik Vajler Beb, Silvain Francisko, Karsen Edvards, Nelson Vajdeman, Leandro Molmaro, Andreas Obst. Krila: Nils Gifaj, Isak Bonfa, Vladimir Lučić, Niklas Vimberg. Centri: Fredi Gilespi, Elajas Heris, Danko Branković, Devin Buker, Serž Ibaka. TRENER: Pablo Laso
Fenerbahče
Bekovi: Sehmus Hazer, Skoti Vilbekin, Melih Mahmutoglu, Marko Gudurić, Tajler Dorsi, Nik Kalates, Jam Madar, Raul Neto. Krila: Metečan Birsen, Tarik Biberović, Nejt Sestina, Najdžel Hejs Dejvis, Dašon Pijer, Hamza Mestoglu. Centri: Jorgos Papajanis, Sertač Šanli, Džonatan Motli. TRENER: Dimitris Itudis.
Asvel
Bekovi: Edvin Džekson, Paris Li, Boris Dalo, Nando De Kolo, Noam Jakov, Frenk Džekson. Krila: Majk Skot, Timoti Luvavu, Šarl Kaudi. Dejvid Lajti, Mbaje Ndijae. Centri: Džon Egbunu, Žofri Lovernj, Jusufa Fal. TRENER: Ti Džej Parker.
Makabi
Bekovi: Antonijus Klivlend, Tamir Blat, Džon DiBartolomeo, Lorenco Braun, Vejd Boldvin, Omer Majer. Krila: Bonzi Kolson, Džejk Koen, Džejms Veb, Rafi Menko. Centri: Roman Sorkin, Hasijel Rivero, Džoš Nibo. TRENER: Oded Kataš.
Olimpijakos
Bekovi: Najdžel Vilijams-Gos, Ajzea Kenan, Janulis Larencakis, Tomas Vokap, Mihalis Luncis, Džordž Papas, Šekil Mekisik. Krila: Inas Brazdikis, Luk Sikma, Kostas Papanikolau, Alek Piters, Panajotis Camis, Venjamin Abosi. Centri: Jorgos Tanulis, Nikola Milutinov, Mustafa Fal. TRENER: Jorgos Barcokas.
Panatinaikos
Bekovi: Kajl Gaj, Džerian Grent, Kostas Slukas, Dimitris Moraitis, Luka Vildosa, Marius Grigonis. Krila: Joanis Papapetru, Konstatinos Mitoglu, Panajotis Kalaicakis, Lefter Mancukas, Aleksandros Samunturov. Centri: Matijas Lesor, Kostas Adetokumbo, Huančo Ernangomes, Olek Balcerovski. TRENER: Ergin Ataman
Partizan
Bekovi: Savo Drezgić, Pi Džej Doužer, Ognjen Jaramaz, Aleksa Avramović, Kevin Panter, Danilo Anđušić. Krila: Mateuš Ponitka, Džejms Naneli, Zek Ledej, Uroš Trifunović, Alen Smailagić, Tristan Vukčević. Centri: Frenk Kaminski, Balša Koprivica. TRENER: Željko Obradović.
Real Madrid
Bekovi: Fakundo Kampaco, Karlos Alosen, Serhio Rodrigez, Serhio Ljulj, Rudi Fernandez. Krila: Džanan Musa, Mario Hezonja, Fabijen Kozer, Geršon Jabusele, Alberto Abalde, Gabrijel Dek. Centri: Valter Tavares, Vensan Poarije, Eli Ndiaje. TRENER: Ćus Mateo.
Valensija
ekovi: Stefan Jović, Kasijus Robertson, Džered Harper, Kris Džouns, Đozep Puerto, Ćabi Lopez Arostegui, Martin Hermanson, Giljem Ferando. Krila: Viktor Klaver, Nejt Rovers, Dejmien Inliš, Semi Odželej. Centri: Haime Pradilja, Brendon Dejvis, Bubakar Ture. TRENER: Aleks Mumbru.
Virtus
Bekovi: Ajzea Kordinije, Ife Lundberg, Marko Belineli, Alesando Pajola, Džejlen Smit, Bruno Maskolo, Danijel Heket. Krila: Ognjen Dobrić, Tornike Šengelija, Leo Menalo, Džordan Miki, Ahile Polonara, Avudu Abas. Centri: Brajant Danston, Devonte Kejkok. TRENER: Luka Banki
Žalgiris
Bekovi: Kinan Evans, Naz Mitru Long, Lukas Lekavičijus, Dovidas Giedraitis, Tomas Dimša. Krila: Rolands Šmits, Dovidas Butka, Brejdi Manek, Arnas Butkevičijus, Edgaras Ulanovas. Centri: Kevarijus Hejs, Laurinas Birutis, Danielius Lavrinovičius. TRENER: Kazis Maksvitis.

Oznake: Derbi, Evroliga, Zvezda