Pariz otvara Đokoviću vrata istorije, napada dva rekorda

Novak Đoković će od 1. do 7. novembra najvjerovatnije učestvovati na turniru u Parizu, na kom je postavio sijaset rekorda. Ipak, dva do kojih bi mogao da dođe ove godine će još jednom podebljati njegovo ime prilikom izbora za najboljeg svih vremena.

Pariz je kroz istoriju često bio početak velikih ofanziva, vjesnik promjena u najvećim sukobima čovječanstva i grad koji je znao da pokaže svoju žilavost.

Iako je poznato da postoji „pariski sindrom“, koji je najprostije rečeno razočaranost jer nema očekivanog sjaja i luksuza, ovaj grad gotovo nikada nije rastužio Đokovića.

Najbolji teniser svijeta drži toliko rekorda na ovom turniru, da vjerovatno ni sam ne bi mogao da ih pobroji sve, a pedantni statističari bi morali dobrano da se namuče da neki ne zaborave.

Ipak, ovog puta će Pariz biti svjetionik novog početka i ulazak u posljednjih mjesec dana izuzetne takmičarske sezone.

DVA REKORDA KOJE NOVAK JURI

Srbin je do sada uspio da osvoji 36 masters titula i po tome je trenutno izjednačen sa Rafaelom Nadalom. Upisao je 370 pobjeda uz 81 poraz i po tome su ispred njega samo Nadal (398-83) i Rodžer Federer (381-108).

Sa još jednom titulom bi se opet osamio na vrhu, ujedno bi Novak mogao da nastavi impresivan niz jer je od 2010. godine (izuzev 2017. godine) osvojio makar jednu masters titulu.

Novak je najviše titula osvojio u Majamiju (6), a nakon toga slijede Pariz i Indijan Vels kao najuspšeniji turnir na kojima je Đoković igrao, piše “Nova.rs”.

Nakon poraza Danila Medvedeva od Grigora Dimitrova ne mora da strepi da će 1. novembra (doduše na samo sedam dana) ostati bez prve pozicije na ATP listi. Štaviše ima garantovanu ovu poziciju sve do 22. novembra. To znači da će na vrhu provesti najmanje 347 nedjelja ukupno i tako će dodatno uvećati prednost u odnosu na rivale.

Ne samo to, već bi Novak mogao da osigura i 353 nedjelje na vrhu u slučaju da dođe do finala Pariza, a ako osvoji trofej završio bi i godinu kao najbolji teniser svijeta zasigurno.

Sve ovo je možda samo dodatni motiv Đokoviću koji bi tako mogao da sruši i vječni rekord Štefi Graf. Bio je poznat pod ovim nazivom jer donedavno niko nije vjerovao da bi mogao da bude srušen. Legendarku teniserku neće srušiti koleginica, već bi presto mogao da preuzme Novak.

Graf je „brojalicu“ zaustavila na 377 nedjelja na svjetskom tronu, pa u idealnom scenariju Đoković kao broj jedan na ATP listi može da dostigne njen rezultat 19. juna 2022. godine.

PARISKA DOSTIGNUĆA PO KOJIMA MU NEMA RAVNOG

U maniru mnogih srpskih đaka koji su iz Pariza krenuli da pišu istoriju i Novak je u prestonici Francuske radio velike stvari. Radio, ali teško i da će uskoro prestati da to čini.

Do sada je u 52 godine dugoj istoriji turnira najuspješniji sa pet titula. Prvu je osvojio još 2009. godine, zatim tri u nizu (2013, 2014. i 2015), dok je posljednju podigao 2019. pobjedom nad Denisom Šapovalovom sa 6:3, 6:4.

Izgubio je samo jedno finale koje je igrao, godinu dana ranije od Karena Hačanova, pa je jedini igrač koji je šest puta igrao u meču za trofej.

Novak je jedini koji ima tri uzastopne titule na ovom turniru, a ukupno je do sada odigrao 45 mečeva na zatvorenom terenu u Parizu.

Slavio je na čak 37 njih, a zanimljivo da je imao i 17 pobjeda zaredom. Zapravo, jedini rekord koji nema je pitanje dugovječnosti, jer je Fernando Verdasko igrao na 16 izdanja u „Bersiju“.

 

 

Ostavite komentar: