Ovo su sljedeća tri pojačanja koja će BiH uzeti od drugih reprezentacija

26.02.2024. | 10:21

Više od deset igrača zaigralo je za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine nakon što je igralo za druge države u mladim selekcijama. Posljednji primjer je Denis Huseinbašić koji je dres Njemačke zamijenio dresom BiH. Posljednjih godina pamtimo još iste primjere Anela Ahmedhodžića i Dennisa Hadžikadunića koji su dres U21 Švedske zamijenili dresom A reprezentacije BiH. Ranije su isto radili Misimović, Medunjanin, Hajrović, Mujdža, Kolašinac, Begović…

I danas još nekoliko igrača našeg porijekla igra za strane U21 reprezentacije. Iako možda u ovom trenutku nisu kapitalci kao Huseinbašić igrač Bundeslige i njemačke U21 selekcije, ipak mogu donijeti osvježenje. Posebno što dolaze iz klubova ili liga u kojima se proteklih godina stručnim radom vrlo često stvaraju igrači za najveće domete. Igrači kakve nažalost odavno ne stvaraju domaći klubovi

Ervin Omić (Austrija, Wolfsberger, 20, zadnji vezni)

Omić je rođen u Austriji, ali zbog svog porijekla ima pravo nastupa za BiH. Prošao je omladinske škole Rieda, Salzburga i talijanskog Juventusa, a od jula 2022. godine nastupa za Wolfsberger. Wolfberger je trenutno sedmi u Bundesligi. Glase za klub koji razvija igrače za veće klubove, najčešće RB Salzburg.

Ove sezone Omić je je odigrao 16 utakmica te zabio jedan gol. Trenutno je član U21 Austrije za koju je odigrao osam mečeva.

Nemoguće je uz Omića ne spomenuti i Adisa Jašića (21) koji igra za isti klub u Austriji. Ovaj mladi desni bek je nosio dres U21 reprezentacije Austrije, ali je prošle godine dobio državljanstvo BiH. Ove sezone ima 21 utakmicu uz jedan gol i jednu asistenciju.

Muharem Husković (Austrija, Austrija Beč, 20, napadač)

Husković je poput Omića rođen u Austriji, ali i on ima pravo nastupa za naš nacionalni tim.

Muharem je prošao omladinske selekcije bečke Austrije i trenutno igra za seniore ove ekipe u austrijskoj Bundesligi. Austria je trenutno osma u Bundesligi.

Ove sezone je odigrao 22 susreta u svim takmičenjima, zabio četiri gola te jednom asistirao. Član je U21 Austrije za koju je nastupio sedam puta.

“U kontaktu sam sa Zvjezdanom Misimovićem, a Amar Dedić me stalno pita kada ću zaigrati za BiH” rekao je Husković nedavno u intervjuu za Reprezentacija.ba.

Armin Gigović (Švedska, FC Midtjylland, 21, zadnji vezni)

Gigović je rođen u Švedskoj, ali zbog svog porijekla može igrati za BiH. Armin je 2020. godine iz švedskog Helsinborga prešao u ruski Rostov sa kojim još uvijek ima ugovor.

Prošle sezone je nastupao na posudbi u danskom Odenseu, a od januara 2023. godine igra na posudbi u danskoj ekipi Midtjylland. Midtylland je trenutno drugi u Danskoj.

Ove sezone je odigrao 25 susreta u svim takmičenjima, postigao gol i dva puta asistirao. Član je U21 Švedske za koju je nastupio 18 puta i zabio dva gola.

Odigrao je i dva prijateljska susreta za A selekciju Švedske.

“Nisam još donio odluku, moje je da dobro igram u klubu” rekao je prošle godine Gigović.

Esmir Bajraktarević (SAD, NER, 18, krilni napadač)

Esmir je rođen u SAD-u, međutim ima mogućnost nastupa za BiH.

Od maja 2022. godine igra za New England Revolution u najjačem rangu američkog fudbala (MLS). U protekloj sezoni je odigrao 16 susreta za seniorski tim te zabio jedan gol.

Član U23 selekcije SAD-a za koju je odigrao četiri utakmice i postigao gol. Debitovao za A selekciju SAD-a u prijateljskom duelu protiv Slovenije. Trenutno nastupa za New England u MLS-u. Sezona u MLS-u je tek počela, a Esmir je bio starter u prvom susretu i oduševio Amerikance.

Esmir je porijeklom iz Srebrenice, osjeća se bh. patriotom, te je najavio da će uskoro izvaditi pasoš Bosne i Hercegovine.

Dok gleda kako uzme igrače od drugih reprezentacija Bosna i Hercegovina je u takvoj situaciji da se mora boriti i za igrače koji su prošli sve bh. selekcije.

Petar Sučić (20), koji je rođen u Livnu, igra standardno za zagrebački Dinamo na poziciji centralnog veznog i trener tima iz Zagreba Sergej Jakirović ima veliko povjerenje u njega. To i ne čudi, jer se radi o velikom potencijalu, igraču koji se već u ovoj dobi ne boji vrlo proaktivno igrati na svojoj poziciji.

Posjeduje i hrvatski pasoš, a mediji u Hrvatskoj su ga prošle godine u augustu predstavili kao nasljednika Brozovića te da tamošnji Savez mora reagovati i priključiti ga reprezentacije Hrvatske.

Ono što je zabrinjavajuće je da informacije Reprezentacija.ba portala govore da je Sučićev agentski tim molio selektora Savu Miloševića da prolongira njegov poziv u A reprezentaciju BiH.

Ove sezone je odigrao 26 susreta u svim takmičenjima za Dinamo te jednom asistirao. Dinamo je trenutno treći u HNL-u, a plasirao se i u osminu finala Konf. lige nakon što je izbacio favorizirani Betis. Sučić je za U21 BiH nastupio osam puta. Prethodno je za U19 BiH odigrao 16 utakmica.