Ovo je otac jednog od najboljih veznjaka ikad: Slavnom sinu je uzeo sav novac, ali tu nije bio kraj

03.02.2024. | 11:36

Nisu iznenađenja da slavni fudbaleri slušaju savjete svojih roditelja kako i gdje uložiti novac kojeg zarade. To je bio slučaj i sa jednim od najboljih veznih fudbalera u istoriji, ali stvari se nisu odvile baš najbolje. 

Najpoznatiji slučaj u Španiji gdje otac pogrešnim savjetima sina odveo u propast bio je onaj Barseloninog trenera Xavija Hernándeza (39) koji je 2014. doživio neuspjeh u svojoj kompaniji.

Loše savjetovan od svog oca Joaquima Hernandeza bivši veznjak je uložio u sektor nekretnina, ali posao nije išao najbolje te je nekadašnja “šestica” Barselone ostala bez ogromne količine novca.

Danas 76-godišnji Hernandez je takođe bio fudbaler, ali nije bio ni blizu uspješan kao njegov sin.

Kada je Xavi počeo igrati fudbal odlučio je da se bavi njegovom karijerom i bude mu menadžer, a kada su stigli milioni počeo je da vodi i privatne poslove koji su završili loše.

“Xavijev otac je svom sinu uvijek davao pogrešne savjete, tako je kupio zemljište koje je na kraju morao jesti sa krompirima”, rekao je svojevremeno neimenovani izvor blizak Xaviju za španski El Mundo.

Koliko je zapravo loše poslovala Xavijeva firma najbolje pokazuje podatak da je fudbaler u februaru 2012. godine uradio dokapitalizaciju od čak 9,5 miliona evra kako bi firma godinu završila u plusu.

Poslije toga je posao počeo da opada, vrijednost firme je padala, a dugovi su rasli zbog čega je posao na kraju i ugašen.

Upravo zbog svega Xavi je na ljeto 2015. godine otišao u Katar kako bi vratio izgubljeni novac. Tada je sa Al Saddom potpisao ugovor na tri godine vrijedan 30 miliona evra.

Osim toga je potpisao niz sponzorskih ugovora koji su mu donijeli dodatnu zaradu. Poslije je ostao raditi i kao trener nekoliko godina te je nadoknadio gubitke.

Ipak, bez obzira na loše savjetovanje, Xavi i dalje vjeruje svom ocu te imaju jako blizak odnos. Posljednji put u javnosti se pojavio prošle godine nakon što je Barselona osvojila Superkup.

“Moj sin je prošao kroz jako loše trenutke otkako je došao na klupu Barselone. Treba mu sloboda i iskustvo te će sa ekipom postići mnogo uspjeha i osvojiti trofeja”, kazao je Hernandez senior.

Godinu dana kasnije situacija se promijenila za 180 stepeni. Xavi je izgubio konce na klupi Barselone te je odlučio dići sidro na kraju sezone.

Tokom igračkih dana Xavi je bio vlasnik jednog noćnog kluba u Barseloni sa Gerardom Piqueom, dok je pomogao i bratu Oscaru da pokrene privatne poslove koji za razliku od očevih posluju u plusu.

Španac se smatra jednim od najboljih veznjaka u istoriji fudbalske igre. Igrajući za Barcelonu osvojio je sve što se može osvojiti. Isto je uradio i sa reprezentacijom Španije.