Osmina finala Lige šampiona: Pobjede Sitija i Reala

13.02.2024. | 23:13

U prvim utakmicama osmine finala Lige šampiona. Aktuelni šampion Mančester siti rezultatom 3:1 slavio protiv Kopenhagena na Parken stadionu, dok je Real Madrid slavio je protiv Lajpciga – 1:0.

Mnogo razloga za zadovoljstvo imaju Englezi i Španci, s obzirom na to da će za revanš mečeve koji će biti odigrani za tri nedjelje imati prednost domaćeg terena.

Utakmica u Danskoj počela je totalnom ofanzivom kaznene ekspedicije Pepa Gvardiole koja je treći put gostovala na Parkenu i stigla je do prvog trijumfa.

Mrežu domaćina zatresao je Kevin De Brujne u 10. minutu, kada je rutinski pogodio suprotan ugao unutrašnjim delom stopala desne noge.
Apsolutnu kontrolu imali su „građani“, da bi u 34. minutu Ederson napravio neshvatljivu grešku. Golman Sitija dodao je loptu u noge fudbalerima Kopenhagena, a rezantnim udarcem Matson je donio izjednačenje.

Iako se očekivalo da će se na odmor otići s miroljubivih 1:1, Bernardo Silva je iskoristio trenutak nepažnje odbrane danskog tima i samo je ćušnuo loptu u mrežu na dodavanje Kevina De Brujnea.

U nastavku susreta Mančester siti je bez većih problema uspeo da sačuva stečenu prednost, a treći gol postigao je Fil Foden na asistenciju De Brujena u treće minutu sudijske nadoknade. Јasno je da je Siti praktično u četvrtfinalu Lige šampiona i da je revanš 6. marta na Etihadu samo formalnost.

Kada je u pitanju okršaj Lajciga i Real Madrida, Nemci su stigli do prednosti već u drugom minutu, kada je Benjamin Šeško matirao Lunjina.
Ipak, ispostavilo se da je Henrihs koji je bio u ofsajdu ostvario kontakt s golmanom Real Madrida i posle intervencije VAR gol je poništen.

Nije bilo golova u prvih 45 minuta, ali je prvi „pao“ poslije samo tri minuta nastavka.

Fantastičan solo-prodor u režiji Braima Dijasa, koji je zamenio u startnoj postavi povrijeđenog DŽuda Belingema, donio je prednost Realu.
Nanizao je omaleni ofanzivac trojicu protivničkih igrača i jačom, lijevom nogom, pogodio dalji ugao gola Petera Gulačija.

Prijetio je Lajpcig najčešće preko Hrvata Danija Olma, ali bezuspešno. S druge strane, najbolju priliku za Real propustio je Brazilac Vinisijus Žunior koji je poslije jedne kontre u 72. minutu pogodio stativu.

Lajpcig će u Madridu morati da ide na sve ili ništa, kako bi ostao u igri za plasman u četvrtfinale Lige šapiona.

Siti je izraziti favorit na Parken stadionu, dok će Kraljevi bez povrijeđenog DŽuda Belingema pokušati da ostvare pozitivan rezultat u Njemačkoj.