Olimpijakos ili Real Madrid: Evropa dobija novog šampiona

21.05.2023. | 17:12

Finale Evrolige Olimpijakos-Real Madrid od 19 časova u “Žalgirio areni” u Kaunasu donijeće nasljednika Anadolu Efesa na košarkaškom tronu “starog kontinenta”.

U finalu nema tajni, nema rezerve i nema “popravnog ispita”. Evropski gigatni će se boriti za novi i najvredniji trofej u vitrinama klupskog muzeja. Obje ekipe su poražene od Anadolu Efesa na fajnal-foru prošle sezone. Micić je trojkom u posljednjoj sekundi srušio ambicije Olimpijakosa, pa je i Real pao u finalu.

Јorgos Barcokas je prije 10 godina vodio Olimpijakos do druge uzastopne titule, treće u istoriji kluba, i u slučaju trijumfa će se izjednačiti sa Dudom Ivkovićem po broje evrolišakih trofeja. Grčki stručnjak je napravio odličan sistem u timu koji je bio konstantan od početka, završivši regularni dio sezone na prvom mjestu.

Karakter su pokazali u tijesnoj plej-of seriji protiv Fenerbahčea, završene “majstoricom” u Pireju. Kvalitet i snaga viđeni su u polufinalu protiv Monaka, kada su tim Saše Obradovića “razbili” u trećoj deonici sa 27-2. Tek dva poena su primili za cijelu četvrtinu. Saša Vezenkov ima priliku da kruniše MVP sezonu i da kao šampion Evrolige ode u NBA. Kostas Slukas bi po treći put stigao sa Olimpijakosom do pobjedničkog postolja.

Real Madrid se “iščupao” iz plej-of serije sa Partizanom, poslije istorijskog preokreta sa 0-2. Barselona je pala u polufinalu posle sjajne posljednje dionice “kraljevskog kluba”.

Ćus Mateo ima priliku da dokaže svoj kvalitet za “veliku scenu” i da može da vodi velike klubove. Oslanja se na moćnog Valtera Tavaresa i veterane Serhija Rodrigeza, Rudija Fernandeza i Serhija Ljulja. Tu su i Mario Hezonja i DŽanan Musa za dodatnu opasnost u napadu.

Posljednju titulu osvojili su u sezoni 2017/18. sa Lukom Dončićem kao glavnom zvezdom, piše RTS.

Utakmici godine u evropskoj košarci prethodi duel za treće mjesto između Monaka i Barselone traje od 16 časova.