Oglasio se Teniski savez Srbije: Farsa je završena, politika je pobijedila sport

16.01.2022. | 12:01

Teniski savez Srbije saopštio je da je politika pobijedila sport u slučaju najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića i njegovog boravka u Australiji i učešća na Australijan openu.

U saopštenju se Saveza je iskazano ogromno razočarenje zbog odluke australijskih vlasti da deportuju Đokovića i tako mu uskrate pravo da zaigra na Australijan openu i pokuša da ga osvoji deseti put.

“Teniski savez Srbije u potpunosti podržava Novaka Đokovića kao najboljeg ambasadora naše zemlje. Verujemo i nadamo se da će i posle ove nepravde učinjene, ne samo jednom istorijski uspešnom sportisti, nego i izuzetnoj ličnosti, Novak kao i obično biti jači i bolji”, navedeno je iz ovog saveza.

U saopštenju se ističe da je miješanje politike u sport otvorilo mnogo gorućih pitanja, a jedno od njih je kakvu poruku šalje Australija kao dvostruki organizator olimpijskih igara za treće domaćinstvo 2032. godine – da za najboljeg svetskog tenisera ne važi sveto olimpijsko pravilo “važno je učestvovati”.

“Izostanak reakcija tokom cijelog slučaja od Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP), Svetske teniske federacije (ITF) i vodećih sportskih svetskih institucija, nameće pitanje da li će ovo od sada da bude šablon ponašanja organizatora velikih sportskih priredbi?”, upitali su iz Saveza.

Iz Teniskog saveza Srbije pitaju da li će sportisti, i kada validno ispune sve propisane zahtjeve za ulazak u zemlje organizatore takmičenja i turnira, moći političkom odlukom moćnika da budu precrtani sa liste učesnika, pritvarani kao kriminalci i protjerivani?

“Sport je uvek bio najčistiji segment društva, pogotovo tenis kao sport džentlmena u kome je poštovanje propisa uvek bilo visoko cenjeno. Naš šampion Novak je u tim uslovima postao svetski broj jedan i to bez premca u istoriji. Teniski savez Srbije u potpunosti podržava Novaka Đokovića”, zaključuje se u saopštenju.