Obraz ispred svega, zato ga ne vole: Kako je Đoković odbio ponudu Britanaca za državljanstvo

I vrapci na grani već znaju da je Velika Britanija svim silama željela da privoli srpskog tenisea Novaka Đokovića da uzme njen pasoš i igra pod zastavom Ujedinjenog kraljevstva.

To se nije dogodilo, a Srđan Đoković, otac najboljeg tenisera u istoriji, otkrio je u jednom intervjuu kako je to izgledalo.

Srpski teniser se nalazi na dva koraka do nove titule na Vimbldonu. Ukoliko eliminiše prvo Janika Sinera u petak (od 14.30 na Centralnom terenu) u finalu će ga čelaki bolji iz duela Karlos Alkaras – Danil Medvedev. U tom duelu bi Đoković mogao da ima priliku da peti put uzastopno, a osmi put u karijeri podigne pehar Vimbldona.

Ono što je sigurno Đoković će uz protivnika za rivala imati u englesku publiku.

Zašto su na Vimbldonu toliko gnjevni na Đokovića?

Prethodnih dana se u britanskoj javnosti i te kako polemisalo na istu temu, a jedan od zaključaka je da je to zato što je “pokvario zabavu” tako što se umješao u trku Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

To je i u ekskluzivnom intervjuu za Sportalov dokumentarac “Novak – neisrpičane priče” potvrdila i Dijana Đoković, rekavši da Novaku “konstantno zabijaju nož u leđa”.

Đoković se pojavio i pokvario romansu, srušio njihove brojne rekorde poput kule od karata i postao najbolji u istoriji. Upravo zbog toga i dalje ogroman broj navijača Švajcarca i Španca zamjera Novaku. Dodajte tome i za njih šokantno “ne” na ponudu državljanstva, činjenicu da se ne uklapa u nametnuti narativ i eto odgovora.

Sve se odigralo u tinejdžerskim danima

Ponuda za promijenu državljanstva desila se u tinejdžerskim danima Novaka Đokovića dok je njegova porodica borila veliku bitku da mu obezbjedi novac za nastavak karijere. Ova informacija se 2005. godine pojavila u javnosti, a Nole je tada donio odluku da želi da predstavlja Srbiju, po svaku cijenu.

Upravo o ovoj temi Srđan Đoković, otac najboljeg srpskog tenisera, govorio je gostujući u emisiji Ćirilica kod Milomira Marića prije pet godina, nekoliko mjeseci pošto će početi Noletova dominacija na Vimbldonu. Upitan da prokomentariše da li su Englezi tražili da Novak “bude Englez” i da li je bio u dilemi, Srđan Đoković se samo nasmješio, pa prvo postavio kontra-pitanje voditelju Happy TV.

– A šta ti misliš Mariću, jesam li bio u dilemi? Ne, naravno da nisam. Kako možeš da prodaš dušu zarad para. Da budemo Englezi? Šta bi to bilo onda… Kako da se pojavim ocu ili kako bi otišao na grob svoje majke, da kažem moja djeca su Englezi. Ili neki drugi, imali smo još ponuda. A kada smo dobili ponudu, mi smo se samo godinu dana prije toga uselili u svoj stan nakon čak 17 godina bivstvovanja po tuđim stanovima po Beogradu. Pare ne mogu sve da plate, mogu, ali ne po svaku cijenu. Tako se i moj Novak uvijek ponaša. Ne može da da svoje ime i lik sponzorima koji nisu odraz njega. On se zdravo hrani, ponaša, on je sportista, ne može da reklamira nešto za šta se ne zalaže. To su samo pare. Mi smo bili sa obje strane, razlika je samo u glavi – i to je to – rekao je tada Srđan Đoković.

“Mi smo Srbi i ostaćemo Srbi do kraja”

Upitan kako su izgledali razgovori oko dobijanja papira Ujedinjenog Kraljevstva, Srđan je rekao da je zajedno sa suprugom Dijanom pregovarao i sa djecom donio konačnu odluku.

– Htjeli su da upare Endija Marija i Đokovića da godinama budu prvaci Dejvis kupa, ali Novak je Srbin i rođen je ovdje. Njegova bit je srpska bilo bi iluzorno pričati o tome. Ja im naravno nisam to odmah rekao, rekao sam da ćemo pričati sa djecom kad se vratimo u Beograd. Ja sam rekao djeci (Novak je tada imao 19 godina) da imaju šansu da žive tamo i da dobijemo svi papire. Znate kakav je bio njihov odgovor? Nikakav. Ne postoji ta sila da se promijeni ova situacija koja je sada i koja je bila do tada. Mi smo Srbi i ostaćemo Srbi do kraja – zaključio je on.

Ova tema nije naročito draga ni Novaku Đokoviću, a posljednji put je o njoj govorio prije tri godine poslije pobjede u prvom kolu Vimbldona protiv malo poznatog Džeka Drejpera, sina političara sa kojim su pregovarali Đokovići prije skoro dvije decenije.

– Moji majka i otac su pregovarali oko državljanstva, ja sam bio iznenađen kada sam čitao o Džekovom ocu. Bio je to kratak razgovor. Roditelji i ja nismo željeli da se preselimo iz Srbije, iako je ekonomski to bilo vrlo privlačno – kazao je Đoković, a prenosi Mondo.

Ostavite komentar: