Novak Đoković u karantinu čeka odluku suda na žalbu

06.01.2022. | 08:23

Saslušanje povodom žalbe Novaka Đokovićeve na ukidanje vize za ulazak u Australiju, zakazano je za 16 časova po lokalnom vremenu, odnosno 06.00 časova ujutru po našem vremenu, u Federalnom okružnom i porodičnom sudu, prema sudskim dokumentima.

Đoković je sa aerodroma prebačen u karantin u jednom od hotela u Melburnu, javlja Rojters.

Najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću podršku je pružio i bivši direktor Australijan opena Pol Meknami istakavši da je odluka vlasti države Viktorija da viza nije bila odgovarajuća je sporno, pošto su trojica tenisera sa istom vizom već ušli u zemlju.

– Za sve one koji pitaju, svi igrači prolaze isti proces za dobijanje vize koji nadgleda Tenis Australija. Za nevjerovati je da je Đoković jedini igrač kojem je viza odobrena, a zatim ukinuta – rekao Pol Meknami.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić pružio je podršku Novaku Đokoviću, kome je poslije višesatnog čekanja na aerodromu u Melburnu odbijena viza za ulazak u Australiju.

– Apsurdno i sramotno! Šokiran sam onim što se događa Novaku i ne mogu da vjerujem da iko sebi daje za pravo da ovako maltretira najboljeg sportistu svijeta. Srbija je uz tebe. Drži se legendo – napisao je Udovičić na Tviteru.

Svjetskom teniseru broj jedan Novaku Đokoviću je odbijen ulazak u Australiju usred “bure protesta” zbog odluke da mu se odobri medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv kovida 19 za učešće na Australijan openu, navodi agencija.

Novak Đoković je prevezen u jedan hotelski karantin u Melburnu nakon što je tokom noći više od 9 sati bio zadržan na gradskom aerodromu, a rečeno mu je da će kasnije danas morati da napusti zemlju, naveo je za Rojters jedan izvor blizak turniru.

Granične snage Australije potvrdile su da je Đokoviću otkazana viza, dok isti izvor navodi da su Đokovićevi advokati podneli žalbu kako bi sprečili njegovu deportaciju.

Ova saga, podstaknuta zadobijanjem političkih poena na domaćem terenu u vezi sa načinom na koji se zemlja nosi sa rekordnim porastom novih infekcija, izazvala je, kako navodi Rojters, međunarodni incident sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji tvrdi da je Đoković pretrpio maltretiranje.

Vučić je rekao sinoć da je razgovarao sa Đokovićem kako bi uvjerio igrača “da je cijela Srbija uz njega i da naši organi vlasti čine sve da se maltretiranje najboljeg svjetskog tenisera odmah okonča”.

– Srbija će se u skladu sa svim normama međunarodnog prava boriti za Novaka, istinu i pravdu – poručio je Vučić na Tviteru.

Australijski premijer Skot Morison je rekao da je upoznat sa time da je srpska ambasada u Kanberi “iznijela primedbe” i demantovao je tvrdnje o maltretiranju.

– Australija ima suverene granice i jasna pravila koja su nediskriminatorna – rekao je Morison.