Neće biti lako! Potencijalni problem za BiH u slučaju plasmana na EURO

08.02.2024. | 10:44

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine mogla bi ove godine po prvi put učestvovati na Evropskom prvenstvu. Sada se pojavio potencijalni problem ako se tamo i plasiramo.

Nakon neuspješnih kvalifikacija za EURO 2024. u Njemačkoj, čeka nas baraž. On je obezbijeđen 2022. godine osvajanjem grupe u B diviziji Lige nacija.

Protivnik će 21. marta u polufinalu biti Ukrajina u Zenici. Ako pobijedi, pet dana kasnije BiH igra protiv Islanda ili Izraela. Poznato je i s kim ćemo biti u grupi na Evropskom prvenstvu, ako se tamo plasiramo. Protivnici će nam biti Belgija, Slovačka i Rumunija.

Rekli bi se da smo dobili sjajan žrijeb iz 4. šešira. Dojam je da je Ukrajina trenutno najteži protivnik od svih potencijalnih šest koje imamo.

Međutim, sada se pojavio mali problem. Direktno je vezan za jednu našu potencijalnu utakmicu u Njemačkoj na prvenstvu.

Milan Škriniar se oporavlja

Početkom 2024. godine, kapiten i najbolji igrač Slovačke, Milan Škriniar, operisan je nakon povrede lijevog skočnog zgloba. Mediji u Slovačkoj pisali su kako bi on mogao propustiti EURO. Čini se da je danas situacija s defanzivcem PSG-a bolja.

“Održavamo bliske kontakte s njim, razgovaramo sedmično. Njegov oporavak ide odlično, i dalje je pozitivan i ne prihvatamo nikakav drugi ishod osim da će biti prisutan na Evropskom prvenstvu”, rekao je selektor Slovačke Francesco Calzona, prenosi sport.aktuality.sk.

Predsjednik FS Slovačke Jan Kovačik je također govorio o Milanu Skriniaru: “S obzirom na to kako se stvari odvijaju i prema informacijama koje imamo, mislim da će biti na EURO-u. Verovatno neće biti spreman za dvije prijateljske utakmice u martu, ali bi trebalo da bude spreman za EURO.”

“Uskoro će biti gotovo. Razgovarali smo putem poruka i on je na dobrom putu”, rekao je Škriniarov reprezentativni saigrač Juraj Kucka.

Bez obzira na sve, Bosna i Hercegovina je u novembru u Zenici pokazala da se i s kombinovanim sastavom može nositi sa Slovačkom.

Jasno je da bi igranje Škriniara bilo potencijalni problem za BiH, odnosno bolje bi bilo da ne igra. No, do utakmice sa Slovacima u Njemačkoj treba mnogo znoja da prolijemo. Prva prepreka je Ukrajina za nešto više od mjesec dana.