Na krilima domaćih, mladih igrača: Borac ove sezone dominira bh. prvenstvom

21.03.2024. | 10:13

Fudbaleri Borca potpuno dominiraju Premijer ligom BiH ove sezone, a poseban pečat na ovu ekipu ostavili mladi igrači, koji su iskoristili svaki minut na terenu.

Izabranici Vinka Marinovića jurišaju ka trećoj tituli u najelitnijem fudbalskom takmičenju u BiH. Borac ima 12 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca, ekipu Zrinjskog i na deset kola do kraja samo čudo treba da se desi da crveno-plavi na kraju ne podignu pobjednički pehar.

Iako je došlo mnogo novih igrača na ljeto, Vinko Marinović uspio je da sastavi savršen mozaik i uz lepršav fudbal Banjalučani su najviše pokazali do sada.

Ono što posebno može da raduje navijače, ali i sve u klubu Borca jesu mladi igrači koji su se nametnuli i imaju izuzetno važnu ulogu u ekipi.

Da ozbiljno može da se računa na 19-godišnjeg štopera Savu Sušića vidjeli smo u evropskom duelu sa Austrijom iz Beča. Omladinski reprezentativac BiH iskoristio je šansu koja mu je pružena i ustalio se u mjesto startera u ekipi, gdje je u paru sa Maksom Čelićem postao jedna od najtežih prepreka za premijerligaške napadače.

Već prošle sezone 20-godišnje brzonogo krilo Enver Kulašin često je prodorima jurio pored protivničkih bekova, čime je skrenuo posebnu pažnju na sebe. Ipak ove sezone povrede su ga u mnogome usporile, s obzirom da je baš zbog toga propustio veliki broj utakmica ove sezone.

Na njegovo mjesto došao je David Čavić. Još jedan izdanak omladinske škole Borca, prošle sezone kalio se na pozajmici u Leotaru gdje je bio izuzetno važan šraf, a to je Marinoviću bio signal da ga ove sezone ostavi u ekipi i prući mu šansu. Prihvatio je to Čavić objeručke, sa velikim samopouzdanjem igrao je i po krilu i u sredini i radio sve što se od njega traži. I baš kada se nametnuo i ustalio u ekipu i on je na pripremama u Antaliji zaradio povredu zbog koje je morao da odsustvuje sa terena.

Najpozitivniji utisak ostavio je 20-godišnji David Vuković. Dijete Banjaluke i Borca svojim partijama u drugom dijelu polusezone, a posebno golovima koje je postizao privukao je veliku pažnju na sebe. Sezonu je počeo na pozajmici u Laktašima u Prvoj ligi Republike Srpske, gdje je izrastao u jednog od najvažnijih igrača tima, a na polusezoni vratio se u Borac. I odmah je dobio priliku da zaigra po krilu, a što je duže vremena provodio na terenu bio je sve bolji. Prvi gol, ili golčinu postigao je protiv GOŠK-a, nakon toga uslijedila je i strijela protiv Sarajeva, da bi protiv Zvijezde 09 prvo izborio Penal, a zatim postigao još jedan fenomenalan gol i jasno dao do znanja kome će biti zagarantovano mjesto u prvih 11 na lijevom krilu.

Šlag na torti ove Borčeve omladine bio je Stefan Marčetić. Ovaj 17-godišnji napadač dobio je priliku da od početka krene u utakmici protiv Sarajeva u revanš meču četvrtfinala Kupa BiH, a ono što je uradio 17-godišnjak na Koševu i dalje se priča. Prvo je postigao fenomenalan pogodak za vođstvo Banjalučana sa oko 20 metara kada je loptu poslao u rašlje, da bi nakon izjednačenja Bordo tima ekspresno glavom matirao protivnika. Ipak kukavički potez Sarajeva da napusti teren u samom finišu utakmice dao je epilog da se Marčetiću ne računaju golovi, jer je rezultat službeno registrovan 3:0.

Odavno ovoliko igrača jedne ekipe nije postalo toliko dominantno, kao što su to uradili Borčevci u drugom dijelu polusezone, a vidjećemo da li će Marinović izvući još kojeg asa iz rukava, ali nema sumnje da je budućnost ovog kluba svijetla, piše “Srpskainfo“.