Mladi Dobojlija u buduće će igrati za Srbiju: Poziv Đokovića se ne odbija

28.04.2022. | 11:38

Talentovani dobojski teniser Marko Maksimović u nastavku karijere će nastupati pod zastavom Srbije jer, kako kaže, priliku da radi i uči od svog idola Novaka Đokovića nije mogao da propusti.

Maksimović je u posljednje dvije godine skrenuo pažnju na sebe blistavim izdanjima protiv konkurenata koji su nerijetko bili stariji od njega po godinu, dvije. Vrhunac je bio završni masters u Monte Karlu na kome je učestvovalo osam najboljih igrača iz Evrope, a koji je osvojio u velikom stilu.

I baš nekako u to vrijeme došlo je do kontakta sa Teniskim centrom “Novak” i Teniskim savezom Srbije. Ovog proljeća Marko je i trenirao sa najboljim teniserom planete nakon čega je dogovoren ovaj “transfer”. Dobojski biser nastaviće da se usavršava u srpskoj prestonici i, uz to, braniće boje “orlova”.

“Imao sam na stolu više ponuda. Jedna od opcija bile su i Sjedinjene Države. Ali, Novak je Novak. Moj uzor. Nisam mogao da ga odbijem i propustim ovu priliku. Nastavljam da živim svoj san – igram tenis”, izjavio je Maksimović.

Markov otac Rastko pojasnio je da je ova priča trajala duže vrijeme, kao i da njegov sin već dva mjeseca punom parom radi u TC “Novak”. Prema njegovim riječima, u sklopu toga se otvorila i mogućnost da pređe pod srpsku zastavu.

“Teniski savez Republike Srpske i Teniski savez BiH su nam stvarno izlazili u susret i pomagali nam. Hvala im na tome. Za Markov dodatni iskorak to nije bilo dovoljno, a mi kao porodica takve finansijske zahtjeve nismo mogli da ispratimo. Onda se u priču uključila Srbija kao teniska velesila. Otvorile su nam se nove mogućnosti, dobili smo bolje uslove, a o profesionalnom aspektu da ni ne govorim. Kad god je u Beogradu Novak je u centru i svu tu energiju i znanje prenosi na momke koji tu treniraju”, oduševljen je Maksimović senior.

Kako je rekao, na njegovom sinu je da opravda ukazano povjerenje i nastavi uzlaznom putanjom tokom avanture koju je porodica izabrala poštujući, prije svega, Markovu želju.

“Sve ono što Novak koristi u Centru, na raspolaganju je i Marku. Doktori, fizioterapeuti, treneri, menadžeri… sve je nadohvat ruke. Sa njim treniraju mnogi talenti širom Evrope. Đoković svima njima pomaže, vjerujem da želi da im pruži sve ono što on nije imao kada se probijao. Ovo je san svakog roditelja, da mu dijete radi u takvim uslovima. Radi se žestoko, naporno, ali tako je u svakom poslu”, zaključio je Rastko Maksimović.

Juriš na prve bodove

Sezona se polako zahuktava, a jedan od zacrtanih ciljeva je osvajanje prvih ATP bodova u singlu. U dublu ih već ima, s tim da bi se stvari i u pojedinačnoj konkurenciji mogle promijeniti nakon ispita na “domaćem terenu”.

“Marko bi trebalo da dobije vajld kard za Fjučers u Doboju. To je velika čast jer on ima svega 16 godina i nastupaće u društvu kud i kamo starijih profesionalaca. Dogovor je i da se takmiči u konkurenciji igrača do 18 godina kako bi skupljao dragocjeno iskustvo. Nije realno da odmah napravi bum, ali to iskustvo mnogo će mu značiti”, izjavio je Rastko Maksimović.