Mekinro o deportaciji Đokovića: Velika šteta za momka koji se toliko trudio da bude voljen

21.01.2022. | 18:30

Odlučio je Novak Đoković da ćuti. Makar dok se ne završi prvi grend slem sezone. Drugima je prepustio podijum i mikrofon, ovih dana se znani i neznani smjenjuju iznoseći stavove povodom eliminacije najboljeg tenisera planete sa Australijan opena prije nego što je turnir i počeo.

Teško da postoji univerzalno mišljenje da li je više pogriješila tamošnja vlast ili ju je sam 34-godišnji Begrađanin naveo na nepopularan potez, tek objašnjenje kako je “opasan po australijsko društvo, jer može da širi ideje antivaksera“ je presudilo da mu se ukine viza i uskrati šansa da brani titulu, ujedno napadne 21. na velikim turnirima. Sve zbog dobro poznatog Novakovog ubjeđenja da se ne vakciniše.

Legedarni Džon Mekinro je skoro uvijek bio na Đokovićevoj strani, međutim, poslije svega što se dešavalo u Melburnu početkom 2021 djeluje zbunjeno.

“I dalje pokušavam da razumijem zašto se vidio sa novinarem (Lekipa, op. au) ako je imao koronu, a to nije rekao novinaru. To mi je teško da povjerujem. Nema sumnje da će ga sve ovo snažno pogoditi, sad postoji i neizvjesnost oko Rolan Garosa gdje se neće igrati bez vakcine, a šta ćemo sa Vimbldonom, pa drugim turnirima… To je baš, baš velika šteta za momka koji se toliko trudio da bude voljen. Znam da je teško biti voljen, ljudi su u životu često protiv vas, ali duboko u duši uvijek želimo da smo voljeni“, pojasnio je Amerikanac.

Vlasnik sedam gredn slem titula (četiri sa Ju Es opena, tri sa Vimbldona) teško je podnio odluku Federalnog suda, pogotovo što je poslije poraza Novaka Đokovića u Njujorku pričao naglas kako jedva čeka da postane najbolji u istoriji, a ta šansa mu se crtala u Australiji sve dok nije deportovan.

“Kada je Novak izgubio od Danila Medvedeva na Ju Es openu i išao na kalendarski grend slem, rekao je da je najveća stvar to što cijeni publiku u Australiji. To je mjesto gdje ga najviše vole, a sad nije ni igrao, pa je ovo sve postalo potpuno smešno. Ne znam šta će biti dalje“, dodao je on.

Bez obzira na odluku hoće li se u budućnosti vakcinisati kako bi nesmetano nastavio pohod ka statusu najboljeg svih vremena, Novak Đoković je više puta potvrdio da je mentalna gromada. Prebordio je dosta kritičnih situacija na profesionalnom i privatnom planu, pa se njegovi navijači nadaju da će i ovu. Iako je pritisak najveći možda otkako se bavi tenisom.

“Sjećate se prije nekoliko godina kad ga nije bilo nigdje. Osvojio je četiri turnira zaredom, pa godinu i po nikog nije mogao da pobijedi i odjednom se vratio bolji nego ikad. Sebi je definitivno otežao situaciju što se nije vakcinisao, to je komplikovano. U Australiju je pokušao da ide da brani trofej, ne znam da li je mislio da može da ode tamo i da se takmiči kada su izašle neke stvari u javnost“, dodao je Džon Mekinro.