Međunarodna agencija za integritet tenisa o doping kontroli: Đoković nije prekršio nikakva pravila

27.11.2023. | 22:21

Puno bure se diglo poslije meča četvrtfinala Dejvis kupa između Srbije i Velike Britanije.

U Malagi se desio presedan kada je od Novaka Đokovića zatražena doping kontrola prije meča protiv Kamerona Norija.

Britanski mediji su odmah udarili na srpskog tenisera optužujući ga da je odbio da se podvrgne kontroli, čak su neki tražili i da Đoković bude suspendovan zbog toga.

Tako je bivši francuski biciklista Mark Madio tražio kaznu za najboljeg tenisera svijeta.

Njegova sunarodnica Marion Bartoli, međutim, stala je u odbranu Novaka i objasnila da britanski mediji pišu o temi o kojoj ne znaju dovoljno.

Tačku na ovaj slučaj stavila je Međunarodna agencija za integritet tenisa. Portparol ove organizacije je objasnio proceduru koja jasno govori da Đoković nije prekršio nikakva pravila.

“Zahvaljujući formatu timskog takmičenja, uključujući i Dejvis kup, timovi mogu da budu informisani da su izabrani za testiranje prije starta mečeva i da mogu da obezbijede uzorke kada su spremni. Od momenta obavještavanja i davanja uzorka, oni su motreni od strane člana anti-doping tima. Ne mijenja ništa da li se to radi prije ili poslije meča, pogotovo što je poslije mečeva važnija koncentracija urina”, rekao je portparol agencije, prenosi Pink.rs.

Đoković, dakle, nije odbio test kako su tvrdili britanski mediji. Igrači imaju izbor da urade test prije ili poslije meča, a Novak je to uradio poslije. Tako je na ovaj slučaj stavljena tačka.