Magični Dončić brojao do 47: Slovenija kao prva u grupi ide dalje

07.09.2022. | 19:31

Slovenija je ostvarila važan trijumf u meču posljednjeg petog kola B grupe Evropskog prvenstva protiv Francuske – 88:82 (20:19, 24:21, 20:24, 24:18). Na ovaj način Slovenci su obezbijedili plasman u osminu finala sa prve pozicije, dok će Trikolori u nokaut fazu kao trećeplasirani. 

Bez ikakve dileme, centralna figura meča bio je Luka Dončić. NBA as je nanizao 47 poena, ostatak njegovog tima 41, što sasvim dovoljno govori o odnosu snaga. Franzuzi za Dončića nisu imali rješenja,

Francuska je mnogo bolje ušla u meč, vrlo brzo stekla je dvocifrenu razliku (14:3). Ipak, već do kraja prvog kvartala, uz maestralnog Dončića, Slovenija je imala minimalnu prednost (20:19).

Slovenci su uglavnom držali razliku, samo u dva navrata treće četvrtine Francuska je imala suficit od jednog poena. U finišu Slovenija je, na pet minuta prije kraja imala dvocifrenu prednost (80:70).

Pogodio je tada Gober, pa Furnije. Poslije nesportske lične Gorana Dragića, Gober je promašio oba slobodna bacanja, ali je potom zakucao, pa su se Francuzi vratili u igru (80:76).

Kad je i Ertel pogodio trojku, Slovenija je morala da zatraži tajm-aut (80:79). Pogodili su Zmajčeki tek preko Dončića, koji je ubacio dva slobodna bacanja (82:79), uzvratio je Furnije sa “dva plus jedan” (82:82).

Goran Dragić je potom ukrao loptu i položio, na 44 sekunde pogodio je i Čančar uz zvuk sirene za četiri poena viška i tajm-aut Francuske (86:82). Trikolori su tada promašili trojku, ali su i Slovenci bili brzopleti, izgubili su loptu na 22 sekunde prije kraja.

Nije to pomoglo ekipi Vensana Kolea, s obzirom da je Goran Dragić još jednom ukrao loptu i pogodio, na taj način otklonio je sve dileme (88:82). Uz fenomenalnog Dončića, u pobedničkom timu dvocifren je bio još samo Goran Dragić sa 14 poena, Edo Murić je ubacio devet. Na drugoj strani, prednjačili su Gober sa 19, Furnije sa 15, Mbaje sa 13 i Okobo sa 11 poena.

Meč je obilježio naravno, Dončić, koji je u finišu druge četvrtine dobio udarac laktom u glavu poslije duela sa Vensanom Poarijeom i budući mu je potekla krv, morao je da napusti parket. Ipak, Dončić se vratio u drugom poluvremenu i nastavio da teroriše odbranu sastava koji vodi Vensan Kole, prenosi Sporklub.