Lisice na rukama zbog saudijskog novca: Policija “češlja” FS Španije

20.03.2024. | 14:39

Španska policija je u srijedu, po nalogu Suda u Mahadahondi (opština u blizini Madrida), izvela opsežnu akciju u kojoj je uhapsila sedmoro osoba pod sumnjom u finansijske malverzacije.

Riječ je o zaposlenima u Fudbalskom savezu Španije koji se sumnjiče da su nelegalno podijelili između sebe dio novca od unosnog ugovora sa Saudijskom Arabijom.

U septembru 2019. Fudbalski savez Španije potpisao je šestogodišnji ugovor sa Saudijcima vrijedan 240 miliona dolara, o “premiještanju” mečeva završnice Superkupa u tu zemlju u narednih šest godina.

Posrednik u ovom poslu bila je kompanija “Kosmos”, kojom rukovodi bivši fudbaler Barselone i španske reprezentacije Đerard Pike.

Ta firma je za posredovanje dobila 24 miliona.

Nije, za sada, poznato da li je i ta kompanija pod “lupom” tužilaštva i policije.

Ono što je dosad poznato, uhapšeno je ukupno sedmoro ljudi u današnjoj akciji policije, pretreseno je pet objekata (ne i centrala Saveza), kao i kuća bivšeg predsjednika FS Španije Luisa Rubijalesa u Granadi, međutim on je trenutno van zemlje (navodno bi i on bio uhapšen da su ga zatekli u domu).

Rubijales je bio na čelu Saveza u vrijeme kada je ugovor sa Saudijcima potpisan.

U međuvremenu, zbog poznatog skandala na dodjeli medalja fudbalerkama Španije, kada je u usta polubio jednu od njih, Rubijales je razriješen dužnosti i protiv njega je podnijeta krivična prijava za seksualno uznemiravanje.

Sada bi mogao da bude suočen i sa novom tužbom, ukoliko se dokažu tvrdnje o finansijskim malverzacijama.

Španski mediji saznaju da se pored sedmoro uhapšenih, još petoro osoba vode kao osumnjičene u ovom slučaju.

Oznake: FS, Policija, Španija