Lane Jovanović za BL portal: Sve će ići lakše ako “Orlovi” dobiju Brazil

21.11.2022. | 09:00

Očekujem dobru igru “Orlova”, ali i teške utakmice, naročito sa Brazilom i Švajacarskom, kaže za BL portal bivši reprezentativac Srbije i bivši igrač Liverpula, Milan Lane Jovanović. Poznati igrač koji je za reprezentaciju Srbije nastupao na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine i postigao  pobjedonosni pogodak protiv Njemačke, smatra da su dometi ove generacije izuzetno visoki i da mogu daleko da doguraju.

„Imamo strahovit potencijal, imamo fantastične pojedince. Imamo odlične igrače, odličan vezni red, kao i defanzivni, dobar ofanzivni skok, vrlo smo opasni u prekidima“, objašnjava Jovanović i dodaje da je jedino neophodno nesporni kvalitet iskazati na terenu.

Reprezentacija Srbije nalazi se u nimalo lakoj grupi G, sa Kamerunom, Švajcarskom i Brazilom, sa kojim će u četvrtak 24. novambra u 20 časova odigrati prvu utakmicu. Jovanović ističe da će upravo ishod uvodne utakmice uticati na ostatak turnira.

„Naravno da će sve zavisiti od utakmice sa Brazilom i to može donekle da trasira naš dalji put u takmičenju. Ako protiv Brazila ostanemo neporaženi, to će nam dati vjetar u leđa i u utakmice protiv Kameruna i Švajcarske će se ući lakše“, smatra Jovanović.

Takođe, dodao je i da bi utakmica sa Švajcarskom mogla biti odlučujuća utakmica, jer će ona odlučivati ko će proći grupu. Međutim, smatra da taj meč ne smije da se poredi sa utakmicom protiv iste reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

„Svaka utakmica ima specifičnu težinu u odnosu na okolnosti u kojima se igra. Opet ponavljam, utakmica sa Švajcarskom u slučaju da ne pobijedimo Brazil, može da bude opterećujući faktor. Sa druge strane, ako u ovu utakmicu uđemo neporaženi od Brazila, mislim da će to biti vjetar u leđa“, istakao je naš sagovornik.

Takođe smatra da je ekipa Švajcarske skromnijeg kvaliteta od Srbije, ali dodaje i da treba biti maksimalno oprezan, jer je to reprezentacija koja zna da igra na rezultat.

„Ako cijelo prvenstvo stane u tu jednu utakmicu protiv Švajcarske, naravno da će biti teško. Ali biće teško i njima sa nama, prema tome, faktor sreće može mnogo da odluči. Ali što se tiče samog potencijala i kvaliteta, imamo nevjerovatan potencijal, možemo da budemo favoriti iz sjenke“, smatra on.

Ipak, ono što bi moglo da spriječi igrače da pokažu svoj kvalitet na terenu je pritisak koji stvara velika euforija u javnosti. Jovanović je, kako kaže,   siguran da do toga neće doći.

„Uvijek efuforični ambijent može da stvori pritisak, međutim, ovo su igrači koji u svojim klubovima igraju odlično. Igraju jako mnogo utakmica u toku sezone, mislim da su već izgradili autoritet, samopouzdanje i ne mislim da će ova euforija stvoriti pritisak koji će imati presudni uticaj na igru“, uvjeren je on.

Ovo uvjerenje proizilazi iz spiska igrača, koji su otputovali za Katar.

„Rekao bih da je naš najbolji igrač Aleksandar Mitrović, od njega niko nikada nije igrao bolje za reprezentaciju. Govorim o nastupima za reprezentaciju, ne u klubovima, ovdje ne apostrofiram ukupan renome igrača tokom cjelokupne karijere, pričam samo o reprezentaciji. Da li je iko ikada dao 50 golova, je li iko ikada riješio toliko utakmica, je li iko ikada dao toliko odlučujućih golova?“, priča Jovanović o najboljem stijelcu Srbije.

Uz Mitrovića, ističe i Dušana Tadića, za kojeg se nada da još nije dao posljednju riječ, kao i da će igrati u dobroj formi. Pominje i Sergeja Milinković Savića, za kojeg smatra da je kompletan igrač, kao i da može da igra i nogom i glavom, asistira i daje golove i riješi utakmicu.

Dodaje da i drugi igrači imaju veliki kvalitet i veoma važnu ulogu u timu, što je donijelo odlične rezultate do sada. Za to zaslugu pripisuje treneru, Draganu Stojkoviću Piksiju.

„Za trenera prije svega imamo čovjeka koji ima briljantan igrački bekgraund i koji ima fudbal u malom prstu. I ovo veliko takmičenje jeste kruna njegove trenerske karijere. On je čovjek koji ima motiv da se upravo na Svjetskom prvenstvu dokaže i ostavi trag u trenerskom pozivu“, istakao je on.

Svjetsko prvenstvo, Jovanović vidi kao Piskijev „maturski rad“, kada je u pitanju trenerski posao.

„On je prije svega donio autoritet, iz svog igračkog opusa, igrači ga poštuju. Svojim autoritetom održao je disciplinu i hijerarhiju ozbiljnost, a to su važni parametri. Rekao bih i važniji od taktike, jer to su elementi kojima svi barataju“, poručuje Lane Jovanović.

Srđan Banović, BL portal