Komemoracija Vukotiću: “Na blistavom nebu velikih zvijezda Partizana, Moca najsnažnije sija”

07.12.2021. | 12:44

Komemoracija čuvenom fudbaleru Momčilu Moci Vukotiću održana je u skupštini grada Beograda.

“Kako dotaći zvijezde i šetati po zemlji istovremeno. Podržao bih prijedlog Mocinog najdarovitijeg učenika da se stadion Partizana u Humskoj ponese njegovo ime”, rekao je dramski pisac Dušan Kovačević.

Od velikana se oprostio Ii čuveni kapiten Partizana Saša Ilić

“Riječi su nemoćne da izuraze tugu i prazninu. U porodici, a onda i u našem Partizanu. Kada bi se u fudbalu, ako i u šahu dodjeljive titule velemajstora, onda bi ona pripala Moci. Ponosan sam što sam nosio dres u kojem se on proslavio i laskalo mi je što me novinari porede sa njim. Uvijek je bio naklonjen mladim igračima, borac i optimista, čak i kada ga je bolest načela… Uvijek će uvažavati poštovanje svih koji crno-bijele boje vole… Nikada ga neću zaboraviti. Neka mu je vječna slava i hvala na svemu što je učinio za Partizan i fudbal u Srbiji.”, rekao je Ilić.

Predsjednik FK Partizan Milorad Vučelić izrazio je porodici saučešće u ime kluba.

“Porodico Vukotić, želim da vam u ime SD Partizan izrazim duboko saučešće. Na blistavom nebu velikih zvijezda Partizana, zvijezda Moce Vukotića sija snažnim sjajem. Sijaće dok je Partizana, njegovih navijača… Moca je po svim vladajućim pravilima bio pravi tihi velikan. Tiha, a prava fudbalska zvijezda. ništa ga van fudbalski nije zanimalo. Samo bojno polje – fudbalsko igralište. Nema u njegovoj karijeri skandala, afere, ispada… Ni nalik onima danas koji se gladijatorski bore za pažnju. Bio je fudbalski velemajstor, potpuno posvećen, takmičenju, sportu, golovima… Sve ja zadoio znanjem, igrom u svom Partizanu. Bogom danim talenat pokazivao je na terenu, kao i ljubav prema Partizanu, i kada nije bilo lako. Imao sam sreću da gledam i da mu se divi, na čemu sam mu posebno zahvalan. U njegovo ime ću zapaliti i jednu cigaru…”, rekao je Vučelić.

V.d. predsjednika FSS Nenad Bjeković podsjetio je kakva je legenda bio Vučelić.

“Ko je i šta je bio naš Moca svetu i Srbuji možda će jendom da ispriča, a da nešto ne zaboravi. Da ispriča priču vituoza terena, simbola vrijednosti… Koliko je bio legenda koja je trajala decenijama, idol generacijama. Moca je bio simbol najviših vrijednosti kao prijatelj, muž, otac i djeda. Kuća Moce Vukotića je simbol da životne vrijednosti postoje i da su najvrednije. Bezrezervno je volio svoju Bosu sa kojom je dijelio svoj život. Bosa je bila sa njim nenametljivo i tiho, i uz nju je dom ostao sačuvan i nedodirljiv. Njegovom ponos su bili njegovi sinovi Dejan i Nikola, časni ljudi koje je stvorio. Ako bi ikada neko mogao da opiše sreću da je dodirne to su onda Mocini trenuci sa unucima, Danilom, Sofijom i Elenom. Moca je bio velikan, slikao je život baš kao što je to radio na platnu. Ja sma imao tu privileguju da sa Mocom živim”, istakao je Bjeković.

Momčilo Vukotić preminuo je 3. decembra u 72. godini života, poslije duge i teške borbe sa kancerom grla.

Bio je legenda Partizana i dugo godina je držao rekord kao čovek koji je odigrao najviše utakmica u crno-bijelom dresu (791), prije nego što ga je prestigao Saša Ilić 2016. godine.