Komemoracija sportskom stručnjaku Dejanu Milojeviću: Ujedinio je košarkaški svijet u bolu

10.02.2024. | 13:40

Komemoracija preminulom košarkaškom stručnjaku Dejanu Milojeviću održana je u Skupštini grada Beograda.

Milojević će biti sahranjen u ponedeljak 12. februara u 13.30 na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.

Miško Ražnatović: Ujedinio je košarkaški svijet u bolu

Košarkaški agent i saradnik Dejana Milojevića Miodrag Miško Ražnatović naveo je da je Milojević ujedinio cijeli košarkaški svijet u bolu.

“Nažalost, u svijetu kom živimo, dešavaju se nepravde. Bio sam mu menadžer, ali nakon njegove karijere sam osjećao da ima nešto zbog čega ga želim pored sebe. Natjerao sam ga da postane trener i bila je to najbolja odluka. Svi su profitirali iz njegovog rada”, rekao je Milojević.

Ražnatović je istakao da je na dnevnom nivou razgovarao sa Milojevićem o košarci.

“Obojica smo profitirali iz tih razgovora. I on i ja smo napredovali iz te razmjene mišljenja. Srbija, Evropa i svijet su imali razne trenere, ali ne postoji trener koji je za tako kratko vrijeme ostavio više traga. Nebrojano je djece koju je Dejan učio košarci, ali i o životu. Dao je sve od sebe i košarka mu to nije zaboravila. Način na koji su se velikani košarke oprostili od Dejana, Evroliga i NBA liga, dokazuje o njegovoj veličini. Ujedinio je cijeli košarkaški svijet u bolu”, istakao je Milojević.

Ražnatović je rekao da je Milojević bio jedinstven i da sigurno neće biti zaboravljen.

“Možemo da nastavimo dalje putem koji je on utabao. Ja kao neko ko se nikada ne smije, a on se uvijek smijao. Znam da će proći puno vremena dok se iskren osmijeh ne vrati na moje lice. Jako sam ti zahvalan za sve što si uradio za mene, za Megu, za košarku. Učiniću sve da tvoj lik i djelo ostanu vječni”, zaključio je Miodrag Miško Ražnatović.

Kešelj: Bio je drug, mentor i vođa

Državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj izrazio je saučešće porodici Dejana Milojevića i istakao da je Deki bio veliki igrač, trener, reprezentativac i najveći čovjek.

“Divio sam mu se na terenu, a i van terena jer se ni tada njegov posao nije završavao. To znam iz ličnog iskustva. Kada mi je trebala motivacija i podrška, uvijek je bio raspoložen da popričamo. Razumio je igrače i kao trener bio je dio nas. Košarka je bila njegov život. Svojom pozitivnom energijom iz nas je izvlačio ono najbolje. Motivisao nas je da budemo bolji u svakom pogledu, i kao ljudi i kao igrači”, rekao je Kešelj.

Naglasio je da je Milojević bio drug, mentor i vođa.

“U ime države Srbije osećam obavezu da mu još jednom kažev veliko hvala za sve što je uradio kao igrač, trener, član reprezentativnih selekcija, naš ambasador u svijetu”, istakao je Kešelj.

Danilović: Svi su mu vjerovali, bez pogovora

Predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović je prilikom obraćanja izrazio saučešće porodici Dejana Milojevića.

“Imao sam tu čast i zadovoljstvo da radimo zajedno, ali nikada nismo igrali zajedno. Moja se karijera završavala, a njegova je bila u uzletu. Inicirao sam njegov dolazak u Partizan. Bio je igrač oko koga si gradio tim, koji su pravo blago. Nikada Dejan nije bio trula jabuka u timu. Svi su mu vjerovali, bez pogovora, i igrači i treneri. Svi koji su ga makar malo poznavali, odmah su ga zavoljeli. Ima li većeg priznanja.

Danilović je rekao da je Milojević bi otvoren za učenje i imao želju da pomaže ljudima.

“Išao je korak po korak do reprezentacije, kojoj je dao doprinos. Bio je istinski patriota. Bio sam siguran da će Dejan vrlo brzo voditi reprezentaciju na najvećim takmičenjima. Ostaje nam da njegujemo uspomenu na njega. Neka mu je laka zemlja”, istakao je Predrag Danilović.

Komemoracija počela minutom ćutanja

Komemoraciji u Skupštini grada Beograda prisustvovali su Milojevićeva porodica, predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, košarkaški menadžer Miodrag Miško Ražnatović, bivši igrači Novica Veličković, Miroslav Berić, Mlađan Šilobad, Milenko Tepić, Dejan Bodiroga, treneri Svetislav Pešić, Aleksandar Džikić, Vlade Đurović, Duško Vujošević…

Sahrana trofejnog košarkaša i trenera Dejana Milojevića biće obavljena u ponedeljak 12. februara u 13.30 na Novom bežanijskom groblju u Beogradu, prenosi RTS.

Milojević je preminuo 17. januara u Solt Lejk Sitiju od posljedica srčanog udara uoči NBA utakmice između Jute i Golden Stejta, gdje je radio kao član stručnog štaba.

Od srpskog stručnjaka se oprostio cijeli košarkaški svijet, a planetu su obišli video-snimci sa utakmice Partizana i Mege u prepunoj “Štark areni”, gde su navijači crno-bijelih odali posljednju počast svomm idolu. Nekoliko dana kasnije, jednako dirljivo bilo je i u “Čejs centru” pred duel Voriorsa i Atlanta hoksa.

Dejan Milojević je igračku karijeru započeo u beogradskom Beovuku, nakon čega je igrao u FMP-u, Budućnosti, Partizanu, Valensiji, Galatasaraju, pa opet u Partizanu.

Tri puta je bio najkorisniji igrač (MVP) regionalne ABA lige, a sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2001. godine.

Dugo je kao trener vodio Megu, bio je šef stručnog štaba podgoričke Budućnosti, a posljednji angažman imao je u San Francisku, gde je radio kao pomoćni trener Stivu Keru u Golden Stejtu, sa kojim je 2021. godine osvojio NBA titulu.