Još bez konačne odluke: Vlast u Australiji ne zna šta da radi sa Đokovićem, a početak turnira se bliži

12.01.2022. | 19:47

Saga Novak Đoković u Melburnu i dalje traje. Najbolji teniser svijeta još uvijek iščekuje odluku australijskih vlasti o eventualnoj deportaciji a i ovako dramatična situacija dobila je novu dimenziju u vidu proširene istrage.

Austarlijske vlasti su zbunjene i bukvalni ne znaju šta da rade sa Novakom.

Podsjetimo, to da li će Nole ostati u Australiji, zavisi od odluke ministra za imigraciju, Aleksa Hoka koji ima diskreciono pravo da mu oduzme vizu i pored toga što je Đoković na sudu dobio postupak protiv australijskog ministarstva unutrašnjih poslova koje mu je vizu na aerodromu ukinulo.

U međuvremenu je protiv Đokovića proširena istraga zbog spornog testa na koronu međutim, ne ide baš sve lako po aktuelnu australijsku vlast.

Bivši zamjenik sekretara australijskog ministarstva za imigraciju Abul Rizvi ovako je procijenio trenutnu situaciju i moguće korake u sagi o Novaku Đokoviću.

“Teniska zvijezda dala pogrešne informacije u svojoj izjavi pod zakletvom” i da one predstavljaju osnov za ministra za imigraciju Aleksa Hoka da ukine Đokovićevu vizu. Ali… rekao je za Ej-Bi-Si Radio Melburn i potom dodatno pojasnio.

Mislim da Vlada vjerovatno nije baš zadovoljna kako se sve to prikazuje u medijima… Pretpostavljam da će željeti, prosto da će im biti draže, da završe ovo pitanje što je prije moguće. Ako Hok odluči da Srbinu ukine vizu, Rizvi je rekao da će Đokovića australijske granične snage obavijestiti o namjeri da mu viza bude ukinuta i da će ga potom ponovo odvesti u imigracioni pritvor. Srpski igrač bi tada imao pravo žalbe na odluku sudu, ali bi to moglo da ga spriječi da igra na Australijan openu”, rekao je on.

Rizvi je naglasio da je najednostavnije rješenje da Vlada sjedne sa Đokovićem, i nađe način da uvjeri lokalnu zajednicu da teniser ne predstavlja rizik po javno zdravlje i dozvoli mu da igra na turniru.

“Vlada je između čekića i nakovnja i… ili pokušava da zatvori ovo pitanje u roku od dva ili tri dana, ili može da ga drži otvorenim nedjelju ili dvije, pojasnio je bivši zamjenik sekretara ministra za imigraciju, pojasnivši time da “ni vlast sama ne zna šta da tačno sada radi sa Novakom”.

Rizvi je za kraj istakao da je, da se on pita, Vlada trebalo da pregleda i ukine Đokovićevu vizu kada je podnio zahtjev u novembru, pa “do svega ovog onda ne bi došlo”.

Podsjetimo, žrijeb za prvi grend slem na programu je u četvrtak. Novak bi trebalo da se nađe u njemu kao prvi nosilac i aktuelni branilac titule.