Htio da napusti tenis: Đoković otkrio kada mu je bilo najteže i kako je plakao u sobi

06.03.2021. | 13:00

Novak Đoković je u razgovoru sa prijateljem Šarvinom Džafarijom priznao koji poraz mu je u karijeri najteže pao.

Bez ikakve dileme mu je najteži bio poraz 2010. godine u četvrtfinalu Rolan Garosa od Austrijanca Jirgena Melcera.

Novak je otkrio da je nakon toga plakao u svlačionici, dok su ga tješili Marjan Vajda i fizioterapeut Miljan Amanović.

“Imao sam mnogo izazova tokom svoje karijere. Jedan od njih je bio 2010. godine u četvrtfinalu koje sam izgubio na jednom od najvećih turnira, na Rolan Garosu. Imao sam osjećaj kao da mi se svijet i snovi raspadaju i da nisam dovoljno dobar da postignem to što želim. Tada sam bukvalno ridao u sobi svog trenera Marjana Vajde i fizioterapeuta Miljana Amanovića. Osjećao sam se jako loše u tom periodu, bilo je kao da sam udario u zid i kao da ne mogu da krenem dalje”, priznao je Novak u podcastu “Wake the Fake up with Chervin Jafarieh”.

Objasnio je i kako.

“Pustili su me da se isplačem, da izbacim emocije i sve što sam osjećao u tom trenutku. Veoma sam im zahvalan na tome, jer je to bio preloman trenutak. Pravilo je da je trener taj koji bi trebalo da te podigne i da ti pokaže kako da budeš jak, ali za mene je najbolji trener onaj koji je tu za vas kao čovjek, prijatelj i rame za plakanje. Onaj koji vas razumije i podržava i onda kada želite da izbacite sve iz sebe, da se isplačete. Veoma sam zahvalan jer sam u tom momentu osjećao da nisam sam”, dodao je Đoković.

On je rekao i da je tada osjetio koliki je pritisak javnosti na njega.

https://www.youtube.com/watch?v=G4YTRWtSLQo

“Osjećao sam da su moja očekivanja, kao i ljudi oko mene i teniske javnosti, toliko velika da biti treći nije dovoljno i nije dovoljno osvojiti samo jedan grend slem. Osjećao sam preveliki teret na ramenima i sve se srušilo u tom trenutku. Prvi put sam tada osjetio da želim da napustim tenis ili da napravim pauzu. Prvi put sam imao tako jaku emociju, do tada sam uvijek razmišljao kako ću doći na sljedeći trening i poboljšati se, a tada sam želio da pobjegnem od svega, da promijenim okruženje”, kaže Novak.

To je bila jedna od presudnih situacija u njegovoj karijeri, već krajem te godine je osvojio Dejvis kup sa reprezentacijom Srbije.

“Tada sam naučio da je cilj važan, ali da je važnije putovanje i način na koji se dolazi do cilja, jer ako nije tako, onda se osjećaš kao da svakog dana radiš, trošiš energiju, umjesto da uživaš u tome što možeš da napreduješ. Poslije toga mi je karijera krenula nabolje, u 2011. sam imao možda i najbolju sezonu u karijeri, postao sam broj jedan, ostvario san titulom na Vimbldonu i imao 43 pobjede u nizu”, zaključio je šampion Australijan opena.