Hrvatski fudbaler opleo po “Orlovima”: Pored njih samih im nisu potrebni neprijatelji

03.12.2022. | 12:34

Meč Srbije i Švajcarske na Mundijalu u Kataru ispratio se sa dosta pažnje i u regionu, a nakon utakmice zanimljivi komentari stigli su iz Hrvatske.

Orlovi su porazom Švajcaraca (3:2) završili svoje učešće na planetarnom šampionatu, pošto su u svojoj grupi zauzeli četvrto mjesto sa svega jednim osvojenim bodom.

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija platila je ceh velikim propustima u odbrani, gdje je olako primljenim golovima anulirala sve dobro što je uradila u fazi napada.

Na kraju pet postignutih pogodaka u dva posljednja meča nije bilo dovoljno ni za jedan trijumf, što je svakako pokazatelj da je našem timu nedostajalo čvrstine i da još takmičarski nije sazreo za mjesto među 16 najboljih na svijetu.

Analizu neuspjeha srpske reprezentacije napravio je i bivši hrvatski fudbaler, Joško Jeličić, koji je u ulozi stručnog konsultanta na HRT-u bio kritički nastrojen prema Orlovima i njihovom selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju.

– Britanski su tabloidi “Modra lasta” za srpsko žutilo. Ali komšije u istoriji uvek otvaraju frontove i traže neprijatelje, a pored njih samih, ne trebaju im neprijatelji! Od Piksija Stojkovića u prve dvije utakmice nisam vidio pomoć. Ako je upola dobar selektor kao što je bio veličanstven igrač. Imao sam čast, ne i zadovoljstvo, igrati protiv njega, ali još nisam svjestan njegove vrijednosti kao selektora. A ambicije koje su postavljali. Na temelju čega? Pobjede nad Portugalom, Norveškom, u redu, ali treba u kontinuitetu razvijati kult reprezentacije da bi imali maksimalna očekivanja – rekao je Jeličić.

On je zatim slikovito uporedio ponašanje dvije ekipe na terenu, istakavši da su Švajcarci bili više tim nego Srbija, koja pak ima sjajan igrački potencijal koji nije na pravi način ukalupljen.

– Utakmicu bih mogao da uporedim sa stanjem u državama Srbiji i Švajcarskoj. Srbija je vrlo taktički neuredna ekipa i nisam vidio rad i uticaj selektora. Srbija nema ekipu, ima odlične pojedince, a Švajcarska nema takve klase, ali ima ekipu, uređen sastav. Piksi je “igrao desnog bočnog”, skakao, hvatao se za glavu, komentarisao suđenje. Što sve odaje nesigurnost. Onda su i igrač ulazili u konflikte. Neverbalna je komunikacija trenera jako važna. A kad pogledate kakve igrače imaju, iz kojih klubova… No primili su osam golova, osvojili jedan bod i ćao.