Haos na utakmici! Borac savladao Željezničar: Banjalučki navijači napadnuti na Grbavici, mladić pao sa tribine

06.11.2022. | 21:40

Fudbaleri Borca pobijedili su kao gosti Željezničar rezultatom 2:1 u derbi susretu 17. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, a utakmica je protekla u rijetko viđenim tenzijama, kako na tribinama tako i na terenu.

Nakon početne inicijative domaćih, utakmica je zakratko prekinuta u 16. minuti kada su domaće pristalice bakljama počele gađati navijače iz Banja Luke koji su sa zakašnjenem ušli na stadion Grbavica.

Po dolasku gostujućih navijača, počelo je bacanje baklji sa sjeverne i istočne tribine prema navijačima iz Banja Luke. Nakon toga reagovali su i pripadnici specijalne policije koji su popularne Lešinare izveli van stadiona i koji se više nisu vraćali na tribinu.

Kada se utakmica nastavila, Željo je poveo u 28. minuti. Izvrsno je Štilić izveo slobodan udarac i upisao osmu asistenciju ove sezone, a Amoah se najbolje snašao u gužvi i pogodio za 1:0.

Ipak, samo šest minuta kasnije Borac je poravnao. Kulašin je pogodio uz dosta sreće, jer je lopta zakačila nekoga u bloku i prevarila golmana Bendera za 1:1 nakon prvog poluvremena.

Nervoza s tribina prenijela se i na teren među igrače Željezničara, koji su sve češće prigovarali sudiji Luki Bilbiji iz Prijedora, a on im je vrlo lako pokazivao žute kartone.

U rastrzanoj igri, najbolji igrač Željezničara Santos je dobio direktan crveni karton u 56. minuti nakon što je laktom zakačio lice Andrića.

Samo četiri minute kasnije zatresla se mreža Borca, ali je sudija Bilbija poništio gol na signalizaciju pomoćnog sudije i dosudio faul u napadu Cocalića nad golmanom Ćetkovićem.

U 68. minuti jedan navijač je pao sa zapadne tribine nakon čega je hitna pomoć odmah reagovala. Na svu sreću, sve je bilo u redu s navijačem jer se pridigao i utakmica je nastavljena nakon petominutnog prekida, piše “Klix.ba”.

Borac je mogao do vođstva u 77. minuti kada je Kulašin bio sam pred golom Plavih, ali na gol-liniji glavom je loptu izbio Cocalić i do kraja je ostalo 1:1.

Ipak, Banjalučani su iskoristili igrača više u 81. minuti kada je Piščević nakon jedne odbijene lopte dobro reagovao i matirao Bendera za veliku pobjedu gostiju rezultatom 2:1, iako se čini da je pogotku prethodio mali ofsajd.

Željezničar će za 14 dana na svom terenu igrati protiv Posušja, s obzirom da je gradski derbi protiv Sarajeva prolongiran za proljeće, dok Borac u narednom kolu gostuje Leotaru.