Gardijan žestoko opleo po Australiji zbog Novaka: Da li oni misle da su bogovi?

23.01.2022. | 11:26

Deportacija najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića iz Australije u koju je došao kako bi igrao na Grend slem turniru Australijan open, bacio je svjetlo na problem sa kojim se ova zemlja suočava godinama. Naime, postalo je jasno da je u rukama ministra za imigraciju Australije, u ovom slučaju Aleksa Hoka, koncentrisano previše diskrecionih, nepreglednih ovlašćenja- koja on može lako da zloupotrebljava.

Australija je poznata po tome da ima neke od najstrožih zakona o granicama na svijetu, a ministar za imigraciju može da o sudbini ljudi koji u državu dolaze odlučuje kako mu volja.

Diskreciona ovlašćenja prema Zakonu o migracijama omogućavaju ministru da otkaže vizu – u nekim okolnostima bez sprovođenja odgovarajućeg postupka – jer dotadašnje ponašanje lica koje traži vizu, sugeriše da postoji rizik da njeno prisustvo predstavlja opasnost po Australiju.

U slučaju Đovokić uočavamo kako spekulativne procjene mogu da budu dovoljne ministru da iskoristi svoja ovlašćenja za otkazivanje vize. Ministar nije morao da razmatra da li će Đovokićevo prisustvo u Australiji zaista negativno uticati na stopu vakcinacije.

U kontekstu ostalih odredaba – koje dozvoljavaju ministru da otkaže vizu zbog opasnosti od vršenja raznih kriminalnih aktivnosti ili kršenja viznog uslova – ne postoji jasno opravdanje za širinu ovih ovlašćenja.

Problem je akutniji jer ova ovlašćenja u krajnjoj liniji počivaju na subjektivnom mišljenju jedne osobe, sa veoma ograničenim osnovama za preispitivanje od strane sudova, piše “Gardijan”. Ako ostavimo po strani slučaj Đokovića, moglo bi da se postavi pitanje, da li bi neko mogao da im ukine vizu zato što se ministar nije saglasan sa njihovim verskim ili političkim stavovima?

Specijalni izaslanik Ujedninjenih nacija za ljudska prava migranata rekao je da se ovim ovlašćenjima rizikuju politizovane i pristrasne upotrebe kontrole, jer nisu usklađene sa odgovarajućim nivom nadzora nad pravosuđem.

Zanimljivo je da ministar može da poništi suprotnu odluku suda za administrativne žalbe, dok je njegova odluka podložna strogo ograničenoj reviziji od strane sudova. Mora da postoji jasan dokaz da je ministar odluka pogriješio što je notorno težak zadatak.

Mnoge izbjeglice i tražioci azila su tokom godina osjetili punu snagu ovih ovlašćenja – jer im je bio uskraćen pristup Australiji, prenosi Gardijan.

Šta se dešavalo onima koji nemaju Đokovićev novac i podršku javnosti?

Šta je sa izbjeglicama i tražiocima azila, koji bježe od genocida, rata i nasilja, da bi oni bili pritvoreni kada stignu u Australiju. Nekolicina njih se još uvek nalazu u hotelu Park, zaboravljeni od svih.

Đokovićev slučaj je rješen za manje od nedjelju dana. Mnoge izbjeglice i tražioci azila čekaju mjesecima, ako ne i godinama. Đokoviću je dozvoljeno da napusti pritvor dok je čekao presudu. Mnoge izbjeglice i tražioci azila nemaju tu mogućnost. Đoković je skupe advokate. Mnoge izbeglice i tražioci azila bore se da nađu zastupnika i rijetko razgovaraju sa svojim advokatima licem u lice. Đoković je nedjeljama bio tema broj jedan, za većinu zatvorenika nikada nismo čuli.