Fudbaler o kome priča cijela planeta: Vlahović vrijedi okruglo 50 miliona evra

28.10.2021. | 09:52

Utakmica po utakmica, gol po gol i eto ga u samom svjetskom vrhu. Dušan Vlahović je fudbaler o kome priča cijela planeta, a ovaj visoki napadač igra u životnoj formi i predmet je mnogih transfer spekulacija.

Srpski as koji lakoćom trese mreže u Fjorentini i nacionalnom timu prema podacima specijalizovanog sajta “transfermarkt.de” vrijedi okruglo 50 miliona evra, što je prije samo godinu i po  bilo nezamislivo. Snažni centarfor krcka već četvrtu sezonu na “Artemio Frankiju”, a od prošle je prva violina “viole” iako je malo nedostajalo da bude poslat na pozajmicu. I kako to obično biva u svijetu fudbala, dobio je šansu, ugrabio je i izrastao u jednog od najboljih napadača na “čizmi”. Zato i ne čudi što su čelnici Fjorentine na sve načine pokušali da produže ugovor koji ističe na ljeto 2023. godine, ali su naišli na tvrdo.

Vlahovića i njegove zastupnike očigledno ne interesuje novac, jer su mu “ljubičasti” ponudili najveći ugovor u istoriji kluba i nekoliko puta korigovali ponudu, ali ni to nije bilo dovoljno. Razlog je jednostavan – Dušan “Silni” je prerastao Toskanu i želi da se oproba u ambicioznijoj sredini gdje je imperativ borba za trofeje.

Navijači Fjorentine su ga minulog vikenda dočekali na prilično neprijateljski način, nije izveo ni penal kao što je do sada bio slučaj, ali je potom majstorskim udarcem iz slobodnjaka stavio tačku na trijumf protiv Kaljarija i natjerao sve simpatizere da mu se poklone.

Meteorski uspon odrazio se i na brojke koje vrtoglavo rastu. Iz Partizana je otišao u ljeto 2018. godine za nešto manje od dva miliona evra, a danas je ta cijena čak 25 puta veća. Svrstava ga to na visoko 77. mjesto kada su u pitanju svi fudbaleri svijeta, a na deseto ako se gledaju samo igrači koji nastupaju u Seriji A. Tokom 2021. godine urađena su tri presjeka za Vlahovića, pa mu je cijena bila najprije 25, potom 40, i sada na kraju 50 miliona evra. Uporedo sa cijenom rastao je i golgeterski učinak. Minule sezone bio je četvrti strijelac prvenstva sa 21 golom, a ove je postigao pet na devet mečeva, prenosi GlasSrpske.

Sve to navodi nas na zaključak da će sljedeća stanica dvadesetjednogodišnjaka iz Beograda biti Juventus, Inter, Real, Mančester junajted, Pari Sen Žermen, Atletiko, Mančester siti… Čini se da “pol poziciju” drži Juventus, ali to ništa ne mora da znači jer postoji dosta platežno moćnih timova koji mogu da izdvoje 50 ili više miliona kako bi ga privoljeli svome jatu.