Evropsko rukometno prvenstvo: Danska i Švedska izborile polufinale protiv Norveške i Portugala

21.01.2024. | 23:16

U posljednjem susretu 3. kola grupe II drugog kruga Evropskog rukometnog prvenstva, Danska je u Hamburgu pobijedila Norvešku sa 29:23 osiguravši plasman u polufinale, a ovim rezultatom mjesto među četiri najboljeg ekipe osigurala je i Švedska.

Aktuelni svjetski prvaci i olimpijski vicešampioni Danci, nisu imali previše problema protiv Norveške.

Već nakon prvog poluvremena su vodili sa sedam razlike (18:11) i nastavku susreta rutinski su priveli utakmicu kraju.

Norveška je početkom drugog dijela zaprijetila smanjivši na četiri gola zaostatka (15:19), no Danska se vrlo brzo odlijepila na sedam razlike (23:16).

Dance su do nove pobjede predvodili Hans Lidberg, Matijas Gidsel i Simon Pytlik sa po pet golova, dok je sjajni Emil Nilsen imao 15 odbrana. Kod Norvežana Alexandre Blonc je zabio pet, a Sander Sagosen četiri gola. Norveški golmani Sitrup Bergerud i Kristijan Saveras imali su zajedno 10 odbrana.

Danci su pobjedom protiv Norveške u polufinale gurnuli i Šveđane koji su u ranije odigranom susretu porazili Portugal sa 40:33. Slovenija i Portugal u posljednjem kolu mogu bodovno dostići Švedsku u slučaju njenog poraza od Norveške, no Šveđani su u međusobnom rezultatu u boljoj poziciji od obje ekipe.

Danska ide dalje kao pobjednik grupe, a Švedska kao drugoplasirana.

Šveđani su imali kontrolu od kraja prvog poluvremena kada su poveli sa četiri razlike (19-15). U drugom dijelu u nekoliko navrata imali su i sedam razlike s koliko je na kraju i završilo.

Šveđane je do pobjede predvodio Lukas Pelas sa 10 golova, dok je Tobijas Tulin imao 10 odbrana. Na suprotnoj strani Martim Kosta je zabio osam, a Luis Frade sedam golova.

U prvom susretu Slovenija je u Hamburgu pobijedila Nizozemsku sa 37:34 (19:13).

To je njihova pobjeda u drugom dijelu takmičenja u Hamburgu.

Slovenija je već u prvom poluvremenu vodila sa šest razlike (19:13), da bi u nastavku stigla i do + 8 (24:16). Nizozemska se u završnici u nekoliko navrata uspjela približiti na dva gola zaostatka, no više od toga nije išlo.

Sloveniju su do pobjede predvodili Kristijan Horžen, Nejc Cehte i Gašper Marguč sa po šest golova, dok su na suprotnoj strani najefikasniji bili Nils Gerardus Versteijnen sa 15 i Luk Štajns sa šest golova, prenosi Feliks-magazin.

Na tabeli vodi Danska s osam bodova, Švedska ima šest, dok Slovenija i Portugal imaju po četiri boda. Norveška je na dva boda, a Nizozemska je bez bodova.

U posljednjem kolu, 23. januara sastaju se Nizozemska – Portugal, Slovenija – Danska, te Švedska i Norveška.