Evo šta kažu pravila: Novak može u Dubai, ali problemi kreću od marta

12.02.2022. | 15:13

Teniska sezona polako odmiče, a brojni ljubitelji tenisa se pitaju kada će na terenu konačno vidjeti najboljeg igrača svijeta, Novaka Đokovića.

Kako stvari stoje na to će morati da čekaju najviše nedjelju dana, kada krene turnir u Dubaiju.

Poznato je da je Novak propustio start sezone u Australiji, a kako se ne zna da li je u međuvremenu vakcinisan, postoji bojazan da će zbog restrikcija morati da se suoči sa novim problemima.

Novi izostanci sa takmičenja bi doveli do gubitka čelne pozicije na ATP listi.

U Dubaiju neće imati problem, jer tamo može da igra i uđe u zemlju i sa negativnim PCR testom, ali problemi idu od marta.

Tada se igraju dva mastersa, u Indijan Velsu i Majamiju i na njima će moći da nastupe samo vakcinisani teniseri.

Doduše, u pravilniku se navodi i da vlada SAD može da izda određeno medicinsko izuzeće, ali to ne igra ništa za Đokovića, jer se izdaje samo onima koji nemaju pristup vakcinama ili imaju medicinski razlog da je ne prime.

“U jednom momentu, pravila će se promijeniti. Trenutno sada, ljudi koji su nevakcinisani i dalje imaju veći rizik da se zaraze kovidom i potom ga prenesu drugima”, rekao je Dejvid Daudi, epidemiolog sa instituta “Džon Hopkins”.

On ne vjeruje ni da bi preležan virus korona  mogao da mu omogući ulazak u SAD.

“Dozvoliti ljudima da koriste prethodnu infekciju kao zamjenu za vakcinaciju je teško opravdati. Ne želite da favorizujete ljude koji su imali bolji pristup zdravstvenoj njezi. Ne vidim da će se tu pravila mijenjati”, dodao je Daudi.

Problem za Novaka ide i od aprila, jer mu je i iz Monte Karla poručeno da će i tamo moći da igra samo ako je vakcinisan.

Pravila trenutno kažu da neko ko je nevakcinisan može da uđe samo uz “razlog više sile”.

Svako ko ulazi u zemlju mora da obezbijedi tri stvari, dokaz da ima bar jednu primljenu dozu vakcine, negativan PCR ili antigenski test 48 sati prije polaska i pismenu izjavu da nema simptome i da nije došao u kontakt sa nekim ko ima kovid u poslednjih 14 dana.

Ipak, profesor Antoan Flaho, direktor instituta u Ženevi za globalno zdravlje, najavljuje da bi mjere mogle da se ublaže do vremena Novakovog dolaska.

“Vlada Francuske je opreznija od one u Velikoj Britaniji. Ne pokazuje spremnost i volju da ukine mjere prerano, ali svakako da planira da to uskoro učini. Ne bi bilo iznenađenje, ako se ovaj trend nastavi, da Francuska uđe u mirnu zonu za četiri do šest nedelja. Poslije tog perioda, možemo da predvidimo brzo ukidanje većine mjera”, poručio je Flaho.