Dugogodišnja saradnja: Vajda otkrio zašto se razišao sa Đokovićem

14.02.2023. | 16:33

Novak Đoković posjeduje smrtonosnu kombinaciju, kompletan je teniser kao Rodžer Federer i ima fanatičnu borbenost kao Rafael Nadal, rekao je bivši trener najboljeg igrača svijeta Marijan Vajda.

Slovak je 15 godina bio dio stručnog štaba Đokovića, u dva perioda, a konačan raskid saradnje dogodio se nedavno, o čemu je Vajda otvoreno govorio za slovačke medije.

“Novak je odlučio da igra manje turnira i opredijelio se za mlađi stručni štab. Goran Ivanišević je bio broj jedan. I dalje imamo odličan odnos, proveli smo 15 godina zajedno. Naravno, prekid naše saradnje je bio veoma emotivan za obojicu, ali život se nastavlja i Novak je i dalje Novak. Zna kako da trenira, odlično se razumije sa Goranom. Јa sam dobro, on je dobro. I tako treba da bude”, naveo je Vajda.

Vajda je bio presrećan zbog Novakove pobjede u Australiji.

“Vidio sam njegovo veliko olakšanje zbog svega što mu se dogodilo prošle godine i povrede koja ga je mučila na turniru. Vidjele su se emocije. Nedostaju mi takvi momenti, da budem dio njih. Ove godine će nestati sve restrikcije u vezi vakcine i on će moći da igra na više turnira. Volio bih da nam se putevi češće ukrštaju i da ga vidim kako osvaja više gren slemova”, istakao je Vajda.

Ko je najbolji teniser svih vremena?

“Teško je to pitanje jer su svi različiti. Teniski gledano, svako ima svoju podlogu. Rafa voli šljaku, Rodžer beton, a Novak travu. Imaju različiti stilove i strategije kako da osvajaju turnire. Uvijek žele više i više, svoj trojici je isti cilj. Da budu najbolji. To su i bili ovih 15-20 godina. Psihološki aspekt je kod njih ključan, a uvjeren sam da im je i rivalitet pomogao da to postignu. To je najbolje gorivo za napredak. Više puta sam razgovarao sa Tonijem Nadalom, i on se slaže da sva trojica imaju nešto specijalno, veoma su psihološki jaki”, rekao je Vajda.

Ipak, Novak ima posebnije karakteristike.

“Novak ima kompletnu igru kao Rodžer i fanatičnu borbenost kao Rafa. To je smrtonosna kombinacija. Njegova želja je da završi karijeru sa najviše gren slem titula u istoriji. On nema limite, fizički se osjeća odlično i ukoliko ne bude povreda, sposoban je da to uradi. U Australiji je pokazao šta sve može”, zaključio je Vajda.